Alma Carlsson

SSU Frihet i Lund har lämnat in en motion inför S-kongressen med förslaget att Sverige ska lämna EU. Vi frågar varför.

Hela 550 motioner har kommit in till S-kongressen. Eftersom årets kongressupplaga bara ska handla om jobben har de motioner som handlat om annat fått stå över till den kongress som ska hållas 2017.

Ett oväntat förslag står SSU Frihet i Lund för. Även om Sverige gick med i EU redan 1995 tycker man att S-kongressen borde driva att Sverige ska verka för att lämna EU.

Hallå där Alma Carlsson, ordförande för SSU Frihet i Lund, varför tycker ni att S-kongressen ska driva den här frågan?

– Vi tycker det är viktigt att kunna ha den här diskussionen. Man vågar inte ta upp kritik mot EU i partiet och det är något vi sätter oss emot. Vi vet mycket väl att vi inte kommer att gå ur EU på grund av den här motionen, säger Alma Carlsson som tycker att EU i grunden är nyliberalt, centralstyrt och odemokratiskt.

– Den senaste tiden gäller det dels hur diskussionen kring TTIP har förts, men också hur det har sett ut kring Medelhavet med flyktingkatastrofen där.

Tror du att ni har någon möjlighet att nå framgång i frågan inom partiet?
– Kanske inte nu eller inom en snar framtid, men vi tror ändå att det är väldigt viktigt att lyfta debatten och våga föra fram kritik mot EU, mot TTIP och mot hela strukturen som det är byggt på.