Ulrika Kärnborg
Ulrika Kärnborg

JÄMSTÄLLDHET Med en bakgrund som bland annat ledarskribent här på Dagens Arena, dramatiker och författare har Ulrika Kärnborg redan ett välfyllt CV: I helgen valdes hon till ny ordförande för Sveriges äldsta jämställdhetsförbund, Fredrika Bremerförbundet.

Grattis Ulrika! Hur känns det att ha blivit vald?

– Det känns otroligt smickrande! Vi är partipolitiskt obundna och välkomnar alla oavsett könstillhörighet. Det känns härligt att kunna bidra till att riva ned barriärer mellan människor i en tid där så mycket går ut på polarisering, motsättningar och hat. 

Vad känner du att du kan bidra med till förbundet?

– Med min långa erfarenhet som författare och opinionsbildare vill jag verka för att sprida kunskap om förbundet i hela samhället. Jag vill att vi ska kännas relevanta och spännande för nya generationer av feminister. 

Finns det några specifika frågor som du vill driva?

– Frågan om kvinnors karriärmöjligheter och det så kallade glastaket som är så kompakt i den svenska samhällsstrukturen, ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill naturligtvis också ta med mig frågan om hot och sexuella trakasserier i #Metoo-kampanjens efterföljd.

Kommer ni satsa på något speciellt i och med att det är valår?

– Vårt stora Apelrydseminarium i Båstad 10-11 augusti har temat Utbildning och Jämställdhet. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kommer att inleda, och där kommer vi att diskutera den ständiga nedvärdering av kvinnlig kompetens som sker i yrkeslivet, inte minst i den akademiska sektorn.

Trots att kvinnor varit i majoritet på universiteten sedan 1977 tar de sig inte till toppen och de höga positionerna inom akademin domineras av män. Det är hög tid att den snedfördelningen uppmärksammas!