Foto: Pixabay

Arbetsmarknad Som första parter på arbetsmarknaden har Teknikföretagen och Unionen slutit avtal om etableringsjobb. Det meddelade de båda organisationerna på måndagseftermiddagen.

Det var i november förra året som Svenskt Näringsliv, LO och Unionen kom överens om ett avtal om så kallade etableringsjobb. En ny arbetsform som ska göra det lättare för nyanlända och långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden. 

– Som initiativtagare till reformen är vi väldigt glada att Teknikföretagen sluter det första avtalet om etableringsjobb, säger Anna Nordin, biträdande förhandlingschef på Teknikföretagen i ett pressmeddelande. 

Viktigt verktyg

Avtalet sluts tillsammans med fackförbundet Unionen, där Martin Wästfelt är förhandlingschef. Han menar att etableringsjobben är ett viktigt verktyg för att minska arbetslösheten.

– Ett etableringsjobb kan ge någon som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att skaffa sig de kunskaper och erfarenheter som krävs för att få en tillsvidareanställning. Det gäller både långtidsarbetslösa, nyanlända personer och personer som får uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Det är ett viktigt verktyg för ökad integration och inkludering på arbetsmarknaden, konstaterar Wästfelt i ett pressmeddelande .