Företag utnyttjade lönebidrag – vd:n försåg sig med lyxbilar

Bild: Flickr/Reece Mikkelson
Bild: Flickr/Reece Mikkelson

Genom att utnyttja Arbetsförmedlingens lönebidragssystem har industriföretaget Eltecno:s vd Håkan Nilsson plockat ut miljonvinster, visar Sydsvenskans granskning. Samtidigt vittnar rädda anställda om ett »fängelse« där de funktionshindrade pressas att »jobba snabbare«. 

På industriföretaget Eltecno i Vellinge består en stor del av personalstyrkan av människor med funktionsnedsättning. Lönerna är delvis subventionerade av Arbetsförmedlingen, i form av bidrag för till exempel nystartsjobb.

Men en granskning från Sydsvenskan visar att flera av de som anställts med lönebidrag aldrig behövt bidrag tidigare – och inte heller behövt det under sin tid vid Eltecno. 

Företaget beviljade exempelvis lönebidrag för en anställd i sju år – trots att hon inte var sjuk, att maxlängden är fyra år och att hon själv sagt att hon inte ville ha en subventionerad anställning. Andra har arbetat gratis på Eltecno under en sexmånaders praktik, för att sedan enbart erbjudas arbete om företaget lyckats få nystartsbidrag för den anställde. Annars fick de gå.

Sydsvenskans granskning visar också att de anställda är hårt pressade och rädda – och långt i från den »anpassade arbetsmiljö« som Arbetsförmedlingen ställer som krav för att företag ska få bidrag för personer med funktionsnedsättning. En använder ordet »fängelse«. I stället för att få det individanpassade arbetstempo som många av personerna behöver har mantrat »jobba snabbare« präglat fabriken.

– I början var det bra. Sedan blev det värre och värre. Det skulle gå fortare. De var på en hela tiden, säger en anställd som krävt att få gå ner i tempo men i stället bara blivit pressad att arbeta ännu snabbare.

– Man är rädd på Eltecno. Det är ett jävla dårhus, säger en annan.

– Jag har aldrig varit på ett sjukare ställe i hela mitt liv, säger en tredje.

Trots att facket varit inkopplat och att flera tidigare anställda påtalat problemen via mejl till företaget, säger sig vd:n Håkan Nilsson inte alls känna igen bilden.

– Uppgifterna gör mig konfunderad. Vi får ta tag i detta. Bevisligen finns ett mörker i detta som vi måste reda upp. Folk ska ju inte må dåligt av att gå till jobbet. Och man får naturligtvis prata med varandra. Vi får naturligtvis vara tydliga med det. De har missuppfattat, säger han till tidningen.

Dagen efter att Sydsvenskan intervjuat Håkan Nilsson och konfronterat honom med uppgifterna beslutade han sig för att lämna sin post som vd för Eltecno. Han menar att han inte kan arbeta kvar då han saknar de anställdas förtroende.

Men under sin tid vid företaget hann vd:n förse sig på sin affärsmodell.

Under de senaste åtta åren har Arbetsförmedlingen betalat ut 50 miljoner kronor till Eltecno i form av olika lönebidrag till de funktionsnedsatta. Under samma period har Håkan Nilsson tillsammans med delägaren Magnus Fritiofsson plockat ut 15 miljoner kronor i vinst. Utöver detta har de även plockat ut miljontals kronor i löner, sammanlagt 4 miljoner för bara 2015.

Pengarna har vd:n Håkan Nilsson använt till resor, spahelger, gourmetmiddagar och lyxbilar.