Faksimil från kombispel.se

Unionen: “Det är tråkigt att man inte bryr sig om schyssta villkor.”

En mycket viktig del i Socialdemokraternas finansiering är A-lotterierna, som partiet äger tillsammans med SSU. Förra året omsatte A-lotterierna 518 miljoner kronor och delade ut 52,5 miljoner kronor till Socialdemokraterna och 40,9 miljoner kronor till SSU. Nu framkommer det, i en artikel i Aftonbladet, att en del av pengarna tjänas via företag som saknar kollektivavtal och utnyttjar unga.

Det är telemarketingföretaget Provoice AB som bland annat anlitas av A-lotteriernas Kombilotteriet – trots att de saknar kollektivavtal. Dessutom skickar företaget hem anställda utan lön efter en timme eller två om de inte säljer tillräckligt bra, enligt en medarbetare på företaget.

Gunilla Bäcklund, central ombudsman på fackförbundet Unionen, som organiserar anställda i branschen, är kritisk till telemarketingföretagens avsaknad av schyssta villkor.
– Många unga jobbar på telemarketingföretag och det är väldigt hög genomströmning på anställda. Jag har träffat en del telemarketingföretag där personalen stannar i snitt två månader. Så även om det är en arbetsplats med ett par hundra tjänster kan det vara flera tusen unga som får sin allra första kontakt med arbetsmarknaden på en sån arbetsplats. Därför är det extra viktigt att man har schyssta villkor, säger hon till Dagens Arena.

Gunilla Bäcklund poängterar att hon inte kan uttala sig specifikt om just Socialdemokraterna och Provoice men säger att det är vanligt att anställda i branschen skickas hem utan ersättning.
– Jag har hjälpt väldigt många unga att få ut sin lön från sådana här företag. De här personerna får alltså provjobba utan ersättning. När fackförbund hör av sig, eller när föräldrar är påstridiga, då betalar man ut lön för de här timmarna. Men alla som inte har fackförbund, föräldrar eller en advokat som ringer och bråkar – de får inte ut sin lön på vissa telemarketingföretag.

Är det problematiskt att just Socialdemokraterna tjänar pengar via den här typen av företag som saknar kollektivavtal?
– Jag blev väldigt förvånad när jag var inne och förhandlade på telemarketingföretag utan kollektivavtal och såg vilka som är kunder. Det handlar ofta om myndigheter, om offentlig sektor men också arbetarrörelsen, välgörenhetsorganisationer och ideella föreningar.

Flyttas gränsen om ett parti som Socialdemokraterna tjänar pengar på det här sättet?
– Jag upplever det som att man har gått över den gränsen för länge sedan, även om jag inte kan uttala mig om det här specifika fallet. Det är tråkigt att man inte bryr sig så mycket om schyssta villkor.

När Aftonbladet når Socialdemokraternas partikassör Tommy Ohlström vill han inte säga något om bristen på kollektivavtal.
– När det gäller företag och företagsdrift får du vända dig till vd Anders Jansson, säger Ohlström.

A-lotteriernas vd Anders Jansson säger till Aftonbladet att de jobbat med Provoice ”ett antal år” och att utgångspunkten är att de ”ska jobba med företag som har schyssta villkor”.
– Vi har försökt få dem att teckna ett avtal, säger han till Aftonbladet.

Gunilla Bäcklund på Unionen menar att man snarare ska söka upp företag som redan har schyssta villkor snarare än att hoppas att de man anlitar bättrar sig efter några år.
– Ja, man ska anlita företag som redan har kollektivavtal, säger hon till Dagens Arena.