T.h. Sångerskan Zara Larsson. Bild: Tore Sætre/Flickr. T.v: Josefin Johansson, LO. Bild: Simon Johansson.

SOMMARJOBB Som varje sommar sedan många år tillbaka satsar LO på att gå ut och informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter som anställda.

Både fackets hjälptelefon, dit unga kan ringa om de har frågor kring sina arbetsvillkor, och kampanjen där LO-medarbetare söker upp sommarjobbande unga har runt 20 år på nacken. Sedan ett år tillbaka är det Josefin JohanssonLO Ung som är ansvarig för sommarjobbskampanjen.

– I dag går startskottet för den fysiska, uppsökande verksamheten. Den är uppdelad på tio distrikt, där vissa håller på i 2–3 veckor och andra kommer hålla på i fem, säger Josefin Johansson.

LO:s medarbetare går runt och besöker arbetsplatser där unga finns, vilket i huvudsak är inom kommunal verksamhet, handel och hotell- och restaurangbranschen, säger Josefin Johansson. Men det finns ingen uttalad avgränsning om att söka upp vissa typer av företag eller arbetsplatser, utan medarbetarna försöker prata med alla arbetande unga de stöder på när de är på en viss ort.

– Är vi ute och åker och ser unga som rensar ogräs till exempel, så stannar vi. Ibland kanske man bara får två minuter med en ungdom, för de är mitt uppe i arbetet och ibland hamnar vi i längre samtal, säger hon.

Grundläggande information som facket ofta tar upp handlar om att man som anställd har rätt till ett anställningsbevis och att man aldrig ska jobba gratis. Många känner inte till att det finns kollektivavtal, säger Josefin Johansson.

 Förutom att LO söker upp unga som sommarjobbar över hela landet, startat också en mediekampanj som pågår i tio veckor framöver.

– Vi har haft lite annonser i exempelvis Arbetet, och annars syns våra annonser på Facebook och i andra sociala medier. Vi förekommer även i Zara Larssons podd där hon pratar om oss, säger Josefin Johansson.

Det är svårt att bedöma effekten av informationsarbetet, då LO inte vet vad som händer efter att de har pratat med ungdomarna. Men de hoppas att informationen får effekt.

– En sak är ju att veta sina rättigheter, en annan är att vara modig nog och ställa sig upp mot chefen och kräva till exempel ett anställningsbevis, säger Josefin Johansson.