“Hela kapitlet om mig är fullt av halvsanningar och fula antydningar”, säger William Hemberg, som är omskriven i Hanne Kjöllers bok “En halv sanning är också en lögn”.

Hanne Kjöller har hamnat i blåsväder med boken “En halv sanning är också en lögn”. Nu kliver ytterligare en av personerna som är omskriven i boken fram och riktar skarp kritik mot DN-skribenten.
–  Jag känner mig djupt kränkt och sårad av den bild hon målar upp av mig, säger William Hemberg till Dagens Arena.

William Hemberg är sedan 2007 varaktigt sjukskriven på halvtid för svår huvudvärk som misstänks vara orsakat av en hjärnhinneinflammation. Vid årsskiftet 2009/2010 fick han lämna sjukförsäkringen på grund av regeringens ändrade regler. Hans fall blev uppmärksammat i medierna. Bland annat rapporterade Ekot om Williams erfarenheter som utförsäkrad.

Efter Ekots inslag hörde Hanne Kjöller av sig till reportern Mari Forssblad som intervjuat William Hamberg. Kjöller menade att hon inte trodde att den diagnos som William Hemberg fått av specialister i neurologi stämde.
– Ekot-reportern hörde då av sig till mig och undrade vad som pågick. Jag skickade in mina sjukintyg och Ekot sade “ok” och sedan var det ingenting mer med det, berättar William Hemberg.

Tre år senare är William Hembergs historia med som ett kapitel i Hanne Kjöllers bok “En halv sanning är också en lögn”, i vilken han är kallad för “Stefan”. I boken skriver hon bland annat: “Som gammal sjuksköterska, med erfarenhet av patienter med hjärnhinneinflammationer, har jag svårt att få ihop Stefans sjukdomsbild.”
– Det här är en diskussion jag egentligen inte kan ta, jag kan bara föra vidare vad mina läkare skriver och vad Försäkringskassan har accepterat. Men Hanne Kjöller vägrar tro på det. Hon har sedan 2010 tjatat om att jag inte har hjärnhinneinflammation.

Kjöller skriver vidare i boken att William Hemberg aldrig har varit utförsäkrad. Hon menar att det var ett “journalistiskt magplask” av Ekot att rapportera om Williams fall som ett exempel på en person som blivit utförsäkrad. I själva verket utförsäkrades William den 4 januari 2010. William överklagade och Försäkringskassan omvärderade senare sitt beslut och gav honom rätt till  “förlängd sjukpenning i vissa fall”, och senare en “varaktig sjukersättning”, tidigare kallat förtidspension.
– Hela kapitlet om mig är fullt av halvsanningar och fula antydningar. Hon utmålar mig som en hemsk människa och fuskare. Jag vill likna det vid ett övergrepp, säger han.

Cheferna för Ekot och Sveriges Radios samhällsredaktion gick på torsdagen ut med ett öppet brev till Hanne Kjöller. De skriver att hennes bok innehåller sakfel, slarv och felaktiga påståenden om nyhetsinslag av SR-reportrar, däribland det inslag som journalisten Mari Forssblad gjort om “Stefan”. SR-cheferna menar att Kjöller drivit sin tes om “Stefan” så hårt “att hennes gissning som före detta sköterska väger tyngre än bedömningar av specialister i neurologi”.

William Hemberg hade först inte tänkt att läsa Kjöllers bok på grund av att han befarade hur han skulle bli framställd. Men efter att både Erik Videgård och Janne Josefsson gått ut och kritiserat Hanne Kjöller för bristande faktaunderlag och vantolkade citat, ville William undersöka vad hon skrivit om honom.
– När de andra historierna från boken dök upp kände jag att jag också ville försvara mig. Det är så väldigt mycket lögner hon kommer med, säger han

– När jag i februari i år fick reda på att hon skulle skriva boken blev jag helt knäckt. Jag visste att hon skulle gå ut med en massa skit och att jag inte kommer få någon möjlighet att bemöta det någonstans.

Under sommaren har han varit sjukskriven i flera veckor för depression.
– Det berodde säkert på olika saker, men hon var helt klart en bidragande orsak till det, säger han.

Kommer du att vidta några juridiska åtgärder mot Hanne Kjöller?
– Jag vet inte om jag orkar. Hela sommaren har jag mått jättedåligt. Jag har pratat med mina läkare och de säger att jag ska försöka att inte ta åt mig av det här. Det är för stort och för jobbigt.  Men om vi är många som känner sig utsatta kanske vi kan göra en gemensam framställan, säger William Hemberg.