Skärmdump från SVT.
Skärmdump från SVT.

De borgerliga partierna – M, KD, C och FP – kommer lägga enskilda budgetar från och med i år.

Allianspartierna kommer från och med i år lägga egna budgetar, det meddelade representanter från samtliga fyra partier under en pressträff i riksdagen på onsdagen.

– För att vi ska kunna utveckla ny politik och nya spännande idéer vill nu partierna satsa på egen utveckling. För att göra det kommer vi från och med i år lägga egna budgetmotioner, sa Maria Arnholm, partisekreterare för Folkpartiet.

Beskedet gäller både vårbudgeten och den kommande höstbudgeten i år. Men allt samarbete är ännu inte över. När det gäller vårändringsbudgeten kommer de borgerliga partierna lägga en gemensam motion.

– Däremot när det gäller vårändringsbudgeten, den som behandlar alliansbudgeten som riksdagen tagit, är vår utgångspunkt att vi ska lägga en gemensam motion, sa Maria Arnholm, FP.

Den gemensamma motionen berör konkreta ändringar utifrån höstbudgeten. Det handlar om de förändringar som behöver implementeras snabbt. Den del av vårbudgeten som siktar på framtiden kommer att behandlas i de separata budgetförslagen.

Moderaternas Tomas Tobé passade även på att rikta kritik och varningar mot den sittande regeringen.

– Låt oss också ge ett tydligt besked till Stefan Löfven. Inget alliansparti kommer vara stödparti till din regering. Det här är en vänsterregering som är svag, oförberedd och som sviker vallöften och ska bytas ut efter nästa val, sa han under pressträffen.

Han sade även att de inte kommer acceptera ett ensidigt agerande från regeringen när det gäller överskottsmålet och att sådana ändringar ska ske i bred politisk samsyn.

– Vi är beredda att väcka misstroendevotum i de fall som vi anser att det är påkallat, sa Thomas Tobé.