En porträttbild på Fanny Nilsson
Dagens Arenas krönikör Fanny Nilsson.

NYHET Fanny Nilsson tilldelas Debattpriset Röst 2019 av Svenska Läkaresällskapet, för att med »stort engagemang och mod« ha skildrat situationen i vården.

Utvecklingen på Nya Karolinska, läkar-appar, privat sjukvårdsförsäkring och den politiska kvinnovården. Fanny Nilssons krönikor hos Dagens Arena väcker nästan alltid stor uppmärksamhet, med hög läsning och bred spridning. Nu har hon tilldelats Svenska Läkaresällskapets Debattpriset Röst 2019.

Hur känns det?

– Lite ambivalent. Det kanske verkar motsägelsefullt men jag tycker det är ganska jobbigt att stå i centrum. Men jag är glad att mina kollegor uppskattar det jag skrivit och jag är tacksam för priset, säger Fanny Nilsson.

Hon är underläkare och har till vardags en AT-tjänst på Södersjukhuset, en yrkesroll som uppmärksammas i motiveringen till priset:

»Fanny Nilsson har med stort engagemang och mod varit aktiv i debatten och författat flera välformulerade debattinlägg om situationen i vården, med fokus på underläkarens roll. Hennes insatser har uppskattats på bred front och gett upphov till en viktig diskussion kring hälso- och sjukvårdens framtid. I sin tidigare roll som underläkare i väntan på en AT-tjänst har Fanny befunnit sig i en särskilt utsatt situation, men trots detta vågat stå upp för sina kollegor.«

Har du märkt att dina krönikor lett till något negativt för dig i din yrkesroll?

– Inte ännu. Men kanske står jag där en dag utan ST-tjänst, att säga ifrån är inte alltid uppskattat. Kommer jag ångra mig då? Kanske. Att få jobba med patienter är det enda jag vill.

Varför känns det viktigt att vara en röst inifrån vården på det sätt som du är i dina krönikor?

– För att kompetensen om vad som händer på golvet är alldeles för låg hos de som styr. För att populismen i sjukvårdspolitiska förslag är för dum. För att yngre läkares anställningar är så vedervärdiga att få vågar höja rösten, säger Fanny Nilsson.

Läs samtliga Fanny Nilssons krönikor här!