Foto: Omar Chatriwala/Flickr, Bild: Knut Koivisto

Det kommer nya larmrapporter om omänskliga förhållanden för gästarbetarna i Qatar inför fotbolls-VM. ”Det är vidrigt att detta kan ske 2015”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Byggnads är del av det internationella projektet Decent Work. Det är en sammanslutning av europeiska fackföreningar som jobbar för att arbetarna inför stora idrottsevenemang ska organisera sig fackligt.

– På ren svenska – det är för djävligt! Detta är inget annat än modern slavhandel som pågår. Här är det fattiga utsatta människor som söker jobb för brödfödan och som blir utnyttjade. Vidrigt att detta kan ske idag 2015, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

Johan Lindholm var förra året i Qatar för andra gången. Där träffade han migrantarbetare, som bygger inför fotbolls-VM på plats. Vissa av dem hade han träffat på sin första resa, två år tidigare:

– Och jag måste säga att det inte har hänt någonting. Trots löften och vackra ord från både Fifa och Qatars regering så är det lika dåliga förhållanden.

För att förändra situationen krävs enligt Johan Lindholm att Qatars regering börjar respektera grundläggande rättigheter; både mänskliga och fackliga.

– Det krävs också att Fifa och alla andra förbund som lägger idrottsevenemang i Qatar ställer krav på Qatars regering. Idrott och politik hör ihop, säger Johan Lindholm.

Sharan Burrow, generalsekreterare för International Trade Union Confederation, uppger enligt Veckans Affärer att det nu finns 1,4 miljoner gästarbetare i Qatar och att siffran kommer att fördubblas. Sharan Burrow ska nu försöka övertala stora sponsorer som Mcdonalds och Visa att sätta press på både Fifa och Qatars regering.

– Jag tror att det är en väldigt bra väg att sponsorer sätter press på Fifa. För Fifa har själva sagt att pengar betyder mycket. Money talks, säger Johan Lindholm.

Fifa har sedan 2013 hävdat att ”Qatar är på väg åt rätt håll”. Johan Lindholm är tveksam, men sätter en del hopp bland annat till att sponsorerna börjar tröttna.

– När det gäller Fifa så är det mycket snack men lite verkstad. Det är mer snack om luftkonditionering för spelare än villkoren för arbetarna.

I sin senaste kommunikation med Fifa har Decent Work ställt elva krav på organisationen, varav Johan Lindholm särskilt vill lyfta fram fyra:

  1. Ställa krav på regler i enlighet med Internationella arbetsorganisationens, ILO:s, konventioner i anbudskraven från länder som vill vara värd för fotbolls-VM .
  1. Ha regler om “Decent Work” för alla kontrakt i hela leverantörskedjan i samband med fotbolls-VM.
  1. Ha respekt för arbetstagarnas rättigheter, anständigt arbete och bindande bestämmelser för säkerhet och hälsa i Fifas stadgar att Fifa kräver att värdnationerna antar dessa.
  1. Erkänna behovet av oberoende arbetsinspektioner med facklig representation för att se till att internationella arbetsrättigheter och hälso- och säkerhetsbestämmelser respekteras.