Jan Björklund och Birgitta Ohlsson. Bilder: Liberalerna

LIBERALERNA Liberalernas partiledare utmanas av Birgitta Ohlsson om partiledarposten. Hon öppnar också för att sitta i regering med Socialdemokraterna.

Det var i torsdagskvällens Aktuellt som Birgitta Ohlsson meddelade att hon ställer upp som kandidat till partiledarposten inför Liberalernas landsmöte i november. Det här efter att hon har blivit nominerad av två länsförbund och några lokalavdelningar.

– Då tycker jag att det är schysst mot dem och övriga att säga att finns förtroendet så ställer jag mig till förfogande, sade Birgitta Ohlsson i en intervju i Sveriges Radios P1-morgon imorse.

Birgitta Ohlsson lyfter fram att hon i de senaste valen fått ett större stöd av väljarna än partiet som helhet, och att Liberalerna kämpar med opinionssiffror kring 5 procent.

Hon tror också att hennes socialliberala inriktning har en större chans att locka fler väljare, än Jan Björklunds politiska linje.

– Förmågan att kunna ha den här kombinationen väldigt tydligt; att vara för ett starkt försvar, men att också vara en stridbar feminist. Vi brukade säga i Liberalerna för 20-25 år sedan att Sverige behöver både företag och dagis. Och jag tror att den kombinationen skulle jag lyckas formulera, säger Birgitta Ohlsson i P1-morgon.

Och Birgitta Ohlsson säger sig vara öppen för att sätta sig i en blocköverskridande regering.

– Jag tycker att man ska vara intellektuellt hederlig med de opinionssiffror som är just nu, att man inte stänger den dörren, säger hon.

Däremot utesluter hon att sitta i en regering med SD eller Vänsterpartiet.

Birgitta Ohlsson öppnar också för en medlemsomröstning för att ställa henne mot andra kandidater till partiledarposten. Hon säger att hon vill mobilisera engagemanget även bland de som i dag inte är medlemmar i Liberalerna, men som kan tänka sig att gå med.

Enligt Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg är den allmänna uppfattningen att det är omöjligt för Birgitta Ohlsson att vinna mot Jan Björklund på landsmötet i november.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm är däremot kritisk till Birgitta Ohlssons besked.

– Det är jag. När man har 15 månader kvar till valet ska man helst inte behöva ägna sex av de månaderna åt interna processer, säger Maria Arnholm till Sveriges Radio.