Statsminister Stefan Löfven.

corona Från och med 1 april är det förbjudet att besöka äldreboenden i hela landet. Dessutom utökas testningen av covid-19. »Vi kan komma upp i 20 000 – 30 000 tester i veckan«

På en presskonferens på tisdagen gav regeringen besked om nya åtgärder för att begränsa spridningen av covid-19 i samhället: besöksförbudet införs på samtliga äldreboenden och testningen av covid-19 ska utökas.

Att införa ett nationellt förbud för att besöka äldreboenden är nödvändigt på grund av de många olika aktörer som driver äldreomsorg, sa socialminister Lena Hallengren. Hon inskärpte att det handlar om ett skarpt förbud – inte en rekommendation.

– Verksamhetsansvariga kan meddela undantag men det ska ske mycket restriktivt, sa Lena Hallengren.

Regeringen ger också Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en strategi för att kunna testa fler för covid-19. Förutom att testa vårdpersonal, ska nu fler personer som arbetar inom samhällskritisk verksamhet testas, och regeringen hoppas att det kan leda till att 20 000 – 30 000 personer testas i veckan.

– Det positiva är att de som testar negativt kan återgå till arbete, sa Lena Hallengren.

Statsminister Stefan Löfven inskärpte rekommendationerna om att stanna hemma i påsk, och avrådde nu också från att barn går påskkärring hos grannarna.

– Påskkärringarna får ställa kvasten på parkeringen i år, sa statsministern.

Han tackade svenska folket för det man gjort hittills i form av uppoffringar för att stoppa smittan, och sa också att det kommer fortsatt bli värre innan det blir bättre.

– Även om vi redan begärt mycket av svenska folket kommer vi att begära mer, sa Stefan Löfven.