Rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson återupptas nästa vecka. Hur det går är svårt att bedöma.

Nästa vecka återupptas rättegången mot journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som suttit fängslade i Etiopien i fem månader. Dagens Arena ställde ett par frågor till Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Vad händer nästa vecka?
– På tisdag återupptas rättegången. Då är det försvarets tur att kalla vittnen. Uppgiften är att visa att Martin Schibbye och Johan Persson inte understött terrorism.

Hur bedömer du rättsläget för Martin Schibbye och Johan Persson?
– Det är väldigt svårt att bedöma. Domstolen har visserligen släppt åtalet om att Martin Schibbye och Johan Persson själva skulle vara terrorister, men det ser fortfarande mörkt ut. Domaren har godkänt åtalet om medhjälp till terrorism.

– I sämsta fall är det ett tecken, att åtalet om medhjälp står kvar. Men man ska aldrig säga aldrig. Det kan också vara så att Etiopiens regering nu känner att de har markerat, och beslutar sig för att släppa dem.

Vet du hur de mår?
– Jag har inte träffat dem personligen. Men de som har gjort det säger att de har blivit lite utmärglade av att ha suttit inspärrade sedan första juli. Samtidigt är båda två laddade inför att processen nu fortsätter.

Vad säger du om Sveriges agerande, från utrikesdepartementet i Stockholm och ambassaden i Addis Abeba?
– Det är väldigt svårt att recensera, eftersom vi inte vet vad som görs och inte görs. Men ambassaden i Addis Abeba har förmått andra diplomater att närvara vid rättegången, och det är ju bra. Men om Sveriges agerande har varit bra får egentligen bedömas utifrån hur det går.

– Det verkar dessutom som om Carl Bildt har vaknat. De första månaderna var han inte särskilt aktiv, verkade det som. Nu tyder mycket på att han tagit fler kontakter.