Foto: Flickr/ HCC Public Information Office
Foto: Flickr/HCC Public Information Office

Det är inte bara det kritiserade bemanningsföretaget Orange som anställer utländska sjuksköterskor. Nu har Attendo börjat rekrytera från Filippinerna. 

Vårdföretaget Attendo, som främst är verksamma inom äldreomsorgen, har rekryterat 60 sjuksköterskor från Filippinerna som kommer att börja arbeta i Sverige efter sommaren. Anledningen är att man haft svårt att rekrytera svenska sjuksköterskor, rapporterar Vårdfokus.

– Orsaken till att vi gör det är bristen på sjuksköterskor generellt i Sverige. Vi ser inte att bristen kommer att lösas under de närmaste åren, säger Carina Andersson, HR-chef på svenska Attendo, till Vårdfokus. 

Dagens Arena har tidigare granskat bemanningsföretaget Orange som även de rekryterar utländska sjuksköterskor, från länder som Slovakien, Ungern och Litauen. Sjuksköterskorna saknar svenska kollektivavtal då de är anställda av utländska systerbolag till Orange och tidigare uppgifter har visat att de tjänar så lite som 18 kronor i timmen efter att företaget dragit av kostnader för språkutbildning, boende och resor på lönen.

Men till skillnad från Orange så står Attendo för de filippinska sjuksköterskornas utbildning såväl som resor och boende. Det finns heller ingen anledning till oro beträffande lönerna, enligt Maria Ljung, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland, som är den avdelning som förhandlar med Attendo. För de utländska medborgare som rekryteras utanför EU är det nämligen ett krav att de fått anställningsvillkor i nivå med svenska kollektivavtal, vilket Vårdförbundet kontrollerat och godkänt.

– Vi har däremot framfört våra farhågor om språket och hur viktigt det är att kunna kommunicera med patienter och kolleger, säger Maria Ljung till Vårdfokus.

De filippinska sjuksköterskorna kommer att ha genomgått ett års svenskaundervisning med vårdterminologi, och även utbildats i svenskt arbetsliv, kultur och historia enligt Attendo.