Arbetsförmedlingen har lämnat tillbaka 1,8 miljarder kronor öronmärkta för integrationsarbete sedan 2011. Samtidigt är arbetslösheten bland nyanlända skyhögt.

Sedan 2011 har Arbetsförmedlingen lämnat tillbaka 1,8 miljarder kronor till staten. Pengar som var öronmärkta för integrationsarbete, rapporterar Dagens Nyheter.

Samtidigt visar statistik från Eurostat att Sverige är det fjärde sämsta EU-landet på att integrera nyanlända på arbetsmarknaden. Bara Grekland, Spanien och Belgien är sämre. Endast 58 procent av utrikesfödda mellan 15 och 74 år är sysselsatta i Sverige.

Att Arbetsförmedlingen inte använt miljarderna trots hög arbetslöshet bland utrikesfödda ser Riksrevisionen som problematiskt.

– Man kan konstatera att det handlar om väldigt mycket pengar. Samtidigt ser vi att andra delar av systemet, till exempel inom migrationsområdet, just nu efterfrågar ökade medel. Sett till helheten i systemet är det därför problematiskt att tilldelade medel inte används fullt ut, säger Emil Plisch, projektledare på Riksrevisionen till DN.

Enligt Arbetsförmedlingen är personalbrist en av anledningarna till att de var tvungna att lämna tillbaka miljarderna.

– Antalet inskrivna arbetssökande per arbetsförmedlare har ökat. Det leder till att arbetsförmedlarna ägnar allt mindre tid åt varje arbetssökande. Det här påverkar våra planeringsförutsättningar och möjligheten för våra arbetsförmedlare att ta fram en individuell etableringsplan som är fylld med lämpliga insatser, säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen till DN.