Val2018 Alliansen har bjudit in Stefan Löfven till samtal och håller en presskonferens där de presenterar 4 slutsatser som de drar av valresultatet. »En borgerlig fantasi» kommenterar LO. 

De fyra borgerliga partiledarna möter pressen för att presentera fyra slutsatser som de drar av valresultatet.

– I grund och botten har vi ett resultat och utav respekt för det valresultatet ser vi att Alliansen är det naturliga regeringsalternativet, säger Ulf Kristersson (M).

De fyra slutsatserna är:

1. Alliansen går vidare med ambitionen att bida regering och kräver att Stefan Löfven (S) och regeringen avgår.

– Om han inte gör det får riksdagen ta ställning till det. Vi har skickat ett brev till talmannen och bett honom att ta tag i det här, säger Ulf Kristersson.

2. Alliansen kommer inte bygga en regering med Sverigedemokraterna. SD kommer inte få påverka en Alliansregerings politiska inriktning.

3. Alliansen ser positivt på blocköverskridande samarbeten och bjuder in till blocköverskridande samtal.

– Men det är inte aktuellt för oss med några nya decemberöverenskommelser, säger Ebba Busch Thor (KD).

4. De fyra partierna kommer att presentera en gemensam talmanskandidat.

– Vi ger nu Socialdemokraterna möjligheten till en ny konstruktiv roll, säger Annie Lööf (C).

Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna fick tillsammans i söndagens val 142 mandat. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick 144.

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger att Alliansen är större än S och större än den nu sittande regeringen S och MP.

Men LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson förutsätter att Socialdemokraterna säger nej till att bli stödparti åt en borgerlig regering.

– Om S skulle ge besked att de kan tänka sig att vara stödparti åt de borgerliga skulle det bli en enorm svekdebatt. Det är något som bara finns i de borgerligas fantasivärld, säger han till DN.