Vd Marcus Strömberg. Foto: Academedia/Flickr
Vd Marcus Strömberg. Foto: Academedia/Flickr

Friskolejätten Academedia gör en rekordvinst på 319 miljoner efter skatt – en ökning med över 40 procent. »Man behöver inte vara rädd för att avsluta en skola«, säger vd:n Marcus Strömberg till SvD.

Den nyligen börsintroducerade skolkoncernen Academedia ökade vinsten från 222 miljoner år 2015 till 319 miljoner 2016 efter skatt. Det innebär att friskolejätten gör en vinst på över 5000 kronor per elev, skriver SvD.

Nya siffror visar att rörelseresultatet det fjärde kvartalet steg till 218 miljoner kronor – en ökning med över 35 procent jämfört med samma kvartal 2015.

Ett resultat av att Academedia har startat många nya skolor och fyllt på med elever i befintliga verksamheter, förklarar vd:n Marcus Strömberg för tidningen. Men i bokslutet framgår också att skolkoncernen lägger ner skolor.

– Ofta har det med elevunderlaget att göra. Det kan vara så att vi inte har skapat den attraktivitet bland lärarna som krävs för att bygga en framgångsrik skola. Det här händer ganska sällan. Men man behöver inte vara rädd för att avsluta en skola, säger Marcus Strömberg.

Det är dock inte bara Academedia som gör rekordvinster. En granskning från Dagens ETC visar att de sju största skolkoncernerna gjorde en sammanlagd rörelsevinst på 985 000 000 kronor år 2015 – mer än en fördubbling jämfört med 2013.