Bild: stock.XCHNG

I Brasilien har en kvinna blivit bannlyst från den kyrkliga katolska gemenskapen för att hon har låtit utföra en abort på sin nioåriga dotter. I Sverige lanserar en arbetsgrupp inom Kristdemokraterna ett förslag om så kallad barnbonus. Vad har dessa händelser gemensamt? De visar att det är hos vänstern som svaren på framtidens frågor finns.

Den nioåriga flickan i Brasilien blev gravid med tvillingar efter att ha våldtagits av sin tidigare styvfar. Läkarna som bedömde att hon inte skulle överleva graviditeten och utförde aborten är, liksom flickans mor, utestängda från den katolska kyrkan. Vatikanen har gett sitt stöd till utfrysningen. Våldtäktsmannen är förlåten av gud och påven. Ett av deras sändebud, kardinal Giovanni Battista Re, menar att "tvillingarna var två oskyldiga personer som hade rätt att leva". Vatikanen bryr sig inte om flickans rätt att leva.

Den politiska markeringen som Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva har gjort mot den katolska kyrkan är extremt viktig. Sin egen katolska övertygelse till trots vågar han stå upp för flickans rätt att vara barn. Det hade knappast en konservativ högerpresident gjort.

Över allt i världen pågår krig där kvinnors kroppar används som ammunition – de kontrolleras, skyls, misshandlas, våldtas och ses som symbol för mannens status. Inte förrän föreställningen om att män ska bestämma över kvinnans kropp skrotas kommer vi uppleva varaktig fred och ökat välstånd. Det är i den fria kvinnan vi kommer att få en fri värld. Och det är bara vänstern som kan åstadkomma detta. För det är bortom den konservativa föreställningen att män ska kontrollera kvinnokroppen som lösningen till världens konflikter finns.

På samma sätt är det bortom den konservativa föreställningen att föräldrar (mödrar) ska lämnas därhän av samhället som lösningen till den låga fertiliteten i väst finns. Det är bara en radikal politik vänsterifrån som kan möta den utmaningen.

Kristdemokraten Anders Sellström, som har lanserat förslaget om så kallad barnbonus, 10 000 kronor i handen för varje nyfött barn, vill "titta på hur man gör i andra länder". Men han ser inte skogen för alla träd. Sverige har en hög fertilitet jämfört med många andra EU-länder och dessa börjar nu titta på hur vi har gjort det möjligt för kvinnor att kombinera barn och arbete: föräldraförsäkring och förskola. Framtidens svar heter fortsatt utbyggnad av dessa två och fler kollektiva lösningar – alltså mer av vänster och mindre av höger. Annars fortsätter kvinnor att protestera med sina kroppar och vägra föda barn.