Tidningen Miljöaktuellt har granskat Svenskt Näringslivs utspel, remisser och och rapporter på miljöområdet. Fram träder en bild av en aktör som är “kompromisslös” och “som inte bryr sig om att vara politiskt korrekt”. Artikeln är en noggrann genomgång av Svenskt Näringslivs ställningstaganden på miljöområdet (tyvärr finns den inte på nätet, men går att ta del av i juliupplagan).

Vi får följa resonemang om att EU inte bör gå före med större utsläppsminskningar. Klimatåtgärder ska göras utomlands (läs: inte i Sverige) och den svenska miljölagstiftningen är världens sämsta, enligt Svenskt Näringsliv.

Läsningen är en lektion i bizzaro world.

För övrigt har andra företrädare från Svenskt Näringsliv under Almedalsveckan uttalat sig om att kvinnor som söker sig till låglöneyrken får skylla sig själva. Under Teknikföretagens seminarium menade Svenskt Näringslivs vice vd, Christer Ågren, att högre kvinnolöner skulle göra fler arbetslösa. Industriföretagens förhandlingschef, Anders Wiehe, fyllde i resonemanget med att den kommunalarbetare som inte accepterar den låga lönen borde byta jobb. För “det är ju faktiskt frivilligt att arbeta som kommunalt anställd.”

Svenskt Näringsliv står som företrädare för runt 60 000 företag. Den kvarstående frågan är: Hur väl förankrade är organisationens åsikter bland dessa företag?