Philip Botström SSU ordförande

Finansieringen av skolan ska utgå från elevernas behov och kommunernas verklighet. Dessutom måste mottagandet av nyanlända elever bli mer solidariskt, skriver SSU:s ordförande Philip Botström.

SSU:s viktigaste fråga inför S-kongressen är utbildning. Utbildning är svaret på många av de stora samhällsutmaningar vi står inför idag — ökad polarisering, segregation och otrygghet. Det är genom satsningar på utbildning vi ger alla unga samma chanser att lyckas i livet, både i skolan och sedan genom hela yrkeslivet.
Socialdemokraterna måste därför våga ta tag i systemfelen i svensk skola. Idag hotas Sveriges elever av segregation och nedskärningar de kommande åren. Det kan SSU inte acceptera, därför kräver vi att Socialdemokraterna ställer sig på elevernas sida och tar ställning för tre saker:

SSU vill se en mycket tydligare statlig styrning av hur skolans resurser fördelas.

Gör om skolvalet. Dagens marknadsbaserade skolval bidrar till skolsegregationen och sorterar i praktiken bort elever med sämre förutsättningar. För att minska segregationen behöver urvalssystemet i skolvalet förändras.

SSU föreslår att den övergripande urvalsprincipen för grundskolan ska vara att varje skolenhet ska ha en så blandad elevsammansättning som möjligt. Vi vill införa ett integrerande skolval som speglar samhället, det skulle öka likvärdigheten och höja kunskapsresultaten för alla.

Alla skolor ska ta emot nyanlända. Det är inte rimligt att fyra procent av skolorna i Sverige tar emot en tredjedel av alla nyanlända elever. Alla skolor, såväl kommunala som fristående, måste dela på ansvaret för de nyanlända eleverna.

Socialdemokraterna föreslår inför S-kongressen ett tak för hur många nyanlända som ska kunna gå i en enskild skola. Det är bra, men det räcker inte för att få alla skolor att ta ansvar. SSU föreslår därför en obligatorisk kvot utformad efter respektive skolas kapacitet. Mottagandet av nyanlända elever ska bli mer solidariskt genom att alla skolor har både ett golv och ett tak för mottagandet.

Säkra finansieringen av skolan. Prognoser från SKL visar att många kommuner antingen kommer behöva chockhöja skatten eller skära ner i välfärden. Det är skolan och eleverna som riskerar att drabbas hårdast. SSU kräver därför att S-kongressen tar ställning för att de permanenta statsbidragen till kommunerna ska öka. Socialdemokraterna måste redan nu garantera Sveriges elever att det kommer finnas tillräckligt med resurser till skolorna även de kommande åren. Men det räcker inte heller att resurserna ökar – pengarna måste fördelas utefter elevernas behov.

Därför vill SSU se en mycket tydligare statlig styrning av hur skolans resurser fördelas, som gäller alla huvudmän. Kommunerna behöver statliga riktlinjer för hur skolans pengar ska fördelas, så att alla elever får samma chans att klara sin skolgång, oavsett vilken socioekonomisk bakgrund man har. Finansieringen av skolan ska utgå från elevernas behov och kommunernas verklighet.

Socialdemokraterna måste satsa på de unga och möta de utmaningar vår generation står inför. Socialdemokratins budskap till alla elever måste vara: om du kämpar hårt i skolan ska du få förutsättningarna att lyckas. Satsningar på en jämlik skola idag ger trygghet och sammanhållning imorgon.

Philip Botström, förbundsordförande SSU