aidaparidad_K

Aida Paridad: ”Vi vann över nazisterna genom att våga stanna”

Dela

Nynazister hade inte vågat attackera en så stor demonstration för bara några år sedan. Det är uppenbart att de har fått luft under vingarna från de rasister som sitter i vår riksdag.

Det som hände i Kärrtorp i söndags, under en fredlig demonstration, mitt under ett tal, var lika ofattbart som fruktansvärt.

Nynazister tar sig hela vägen in till demonstranterna, heilar, kastar glasflaskor och bengaler rakt in mot folkmassan. Då rycker polisen in. Alldeles för få, alldeles för sent och till synes helt oförberedda.

Föräldrar som är för nära får skydda sina barn genom att ställa sig för barnvagnarna och stämningen går från lugn till kaotisk på bara några sekunder. Talaren uppmanar oss alla att hålla oss lugna och hålla ihop. Och det är precis det som händer sen. Vi står enade, börjar långsamt gå emot dom och ropar: Inga rasister på våra gator!

Precis där händer det något väldigt viktigt. När vi hade kunnat ge vika för deras hat, ha gått hem och följt händelsen via nyhetsrapporteringen, så valde vi att stanna. Där stod vi sida vid sida, tonåringar, pensionärer, hundägare, småbarnsfamiljer, vänner och aktivister.

Vi visade att vi inte tänker låta nynazister skrämma oss till tystnad. Vi valde att vara nyheten, vi valde att påverka utgången av händelsen, vi valde att agera. Vi förstod att vi är så många fler och så otroligt mycket starkare, och vi jagade iväg dem ut från centrumet och ut mot skogen. Och vi brast ut igen och igen: Inga rasister på våra gator.

Det som hände i dag var fruktansvärt, men det var kanske nödvändigt. Jag hoppas av hela mitt hjärta att våra politiker börjar förstå vad det här handlar om. Det är inte några osäkra högstadiegrabbar som klottrar lite hakkors på sin fritid, det här är nynazister med våldskapital som inte tvekar att kasta glasflaskor mot småbarn mitt på ljusa dagen.

Nynazister hade inte vågat attackera en så stor demonstration för bara några år sedan. Det är uppenbart att de har fått luft under vingarna från de rasister som sitter i vår riksdag och de nättroll som sprider deras budskap på samtliga chattforum i landet. De göder varandra åt var sitt håll. Utan den ena finns inte den andra.

Det är väldigt mycket läge nu att politiker fattar allvaret i det här och börjar prata om problemet med rasismen i Sverige. Prata om att rektorerna på Kärrtorpsgymnasiet försöker tysta ner att nynazister klottrat sönder deras fasad upprepade gånger, för att skolan inte ska få dåligt rykte. Prata om att människor på riktigt känner sig hotade i sina egna bostadsområden för att nynazister härjar runt och sprider skräck. Prata om att anledningen till att de härjar runt på just tunnelbanelinje 17 i Stockholm är för att antirasister har mött dem med motstånd, vägrat låta sig tystas ner när våra egna politiker gjort det. Vägrat tolerera rasister på våra gator.

Vi som var i Kärrtorp i dag har visat att vi inte tänker acceptera rasismen som fläker ut sig, hotar och hetsar oss medborgare. Vi har bevisat för oss själva och för hela landet att vi inte låter rädslan styra oss bort från problemet. Vi väljer modet att stanna kvar och bekämpa dem – och det är så vi kommer att vinna. Vi måste bara våga.

Så min direkta uppmaning till alla folkvalda politiker som inte är Sverigedemokrater: våga ta den riktiga debatten, inte den som ni låtit er luras att ta av rasisterna, utan den som ni vet att ni måste ta. Och våga ropa högt ut till era väljare, så att vi aldrig behöver känna oss så här övergivna och svikna av er igen: inga rasister på våra gator, inga rasister på era gator, inga rasister på Sveriges gator.

Aida Paridad, kriminolog och journalist

53 kommentarer

 1. Bengt J - 15 december, 2013

  Aida.
  Du sysslar med ohederlig argumentation/förtal när du beskyller SD för problemen.
  Ta då hellre och skyll på de partier som är skyldiga till den samhällssplittring vi ser idag.
  För det tredje.
  Politiskt våld ska ej förekomma oavsett vilken sida man tillhör.
  För det fjärde.
  Det kommer mer och mer info att AFA och RF har haftett finger med i den uppkomna situationen så var inte så kvick att döma.
  Mvh Bengt.

  • Tove - 15 december, 2013

   Du insinuerar att AFA skulle ha lurat dit nynazisterna och tvingat dem att kasta glasflaskor och smällare på barn och pensionärer?

   Är det också AFA som samlade ett helt lokalsamhälle och fick dem att stå samman mot nazisterna? Min moster och hennes grannar var där – och de är verkligen inga radikala personer.

   Självklart är det uruselt att polisen inte kunde försvara demonstrationen och att medborgare då griper in och gör polisens jobb är ett demokratiproblem. Men det är inte ett problem att folk håller samman och försvarar vårt svenska samhälle från bruna ideologier som tar till våldsterror för att stoppa det fria demokratiska samtalet och en fredlig demonstration.

   Att du inte skäms för dina konspirationsteorier!

   • Bengt J - 15 december, 2013

    Fanns folk på plats som såg det hela, så nej det är inga konspirationsteorier.

    Mvh Bengt.

    • Ola Hakefelt - 15 december, 2013

     Jag var på plats och jag kan säga att jag var GLAD att ha AFA bredvid mig, oavsett vad jag må tycka om vissa av deras åsikter och metoder. Polisen medger själv att man inte kunde skydda demonstranterna:

     ”Omkring tio poliser var på plats när tumultet uppstod. Evelina Molander, yttre befäl på Söderortspolisen var en av poliserna på plats.
     – Vi var så pass få poliser, så vi kunde inte skydda demonstrationen. Det blev kaos, säger hon till SVT.”” (http://www.svt.se/nyheter/sverige/tumult-vid-antirasistisk-demonstration)

     ”Flera poliser på plats som Expo Idag var i kontakt med var också frustrerade över hur dåligt bemannade de var. ”Någon kunde ha mist livet idag”, sade en polis. En annan sade att han aldrig upplevt en missbedömning från polisens sida som den idag.” (http://expo.se/2013/nazister-attackerade-antirasistisk-demonstration_6307.html)

     Barnfamiljer och pensionärer kunde inte skydda sig själva mot en mobb storvuxna och extremt våldsamma nazister. Jag är ingen van slagskämpe, men ställde mig i de främre leden för att skydda demonstrationen. Jag hade förmodligen blivit misshandlad om de inte varit där. Det finns naturligtvis inget som rättfärdigar den person som knivhögg en nazist i ryggen, men det var en person. När nazisterna brukar urskillningslöst våld mot barnfamiljer och pensionärer, ska vi inte få skydda oss, med våld om så krävs, då?
     AFA startade inte upp någonting, man hade inte tillhyggen med sig utan tog saker som fanns på platsen för att freda sig när nazisterna attackerade. Hade du stått där jag stod hade du också varit tacksam att någon skyddade dig när polisen inte klarade av det.

    • Rune S. - 15 december, 2013

     Nej Bengt, jag var där för att jag bor där och ville visa mitt missnöje med den nazistisk propaganda som har florerat i området på senare tid. Så att beskylla några andra för den uppkomna situationen på torget i Kärrtorp i dag mer än nazisterna är bara befängt.

   • Emil - 16 december, 2013

    Direkt taget ifrån Wikipedia: Antifascistisk aktion (AFA) är ett svenskt autonomt nätverk, bildat 1993, som en del av det internationella nätverket Antifascistisk aktion. Nätverket består av militanta antifacister som har sin ideologiska grund i olika former av socialism. AFA:s övergripande mål är att genom en revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett statslöst och klasslöst samhälle.[4] Nätverket bekämpar organisationer och personer inom den nationella rörelsen, men även myndigheter, företag och förtroendevalda politiker som de anser bidrar till att upprätthålla den nuvarande samhällsordningen som AFA ser som förtryckande.
    Man ser klart och tydligt på filmerna på Aftonbladet att personer viftandes med AFAs flaggor, jag anser inte att våldsanvändning är rätt grepp, dock ska allt rapporteras, inte bara valda delar.

    • Martin - 16 december, 2013

     …och där föll all form av källkritik.

  • Jöns - 15 december, 2013

   Bengt. Kan du precisera och vara lite mer specifik med vad du menar är ohederlig argumentation och förtal i artikeln?

 2. il madonniere - 15 december, 2013

  Det som hände idag var fruktansvärt. Alla skräms av den aggression som ligger dold under samhällets yta.

  Så kom det sig att jag idag, för första gången, faktiskt läste vad Svenska motståndsrörelsen egentligen står för.
  I ljuset av deras öppna avståndstagande från det de kallar ”reaktionär nationalism”, samt ideologiserade rasläror och revolutionära socialism, så tycker jag att det är djupt orättvist av Aida att försöka sätta likhetstecken mellan SMR och det hon kallar ”rasister som sitter i vår riksdag ”.

  Det tjänar ingen på. Det kommer göra möjligheterna till dialog ännu sämre.

  • Daniel - 16 december, 2013

   SMR är radikala extremister som vill störta det demokratiska samhället och införa ett odemokratiskt samhällsstyre, exakt som de vänsterextremister som AFA och RF representerar och även islamister. Det är olika mål de siktar mot men samma metoder.
   Att jämföra antidemokrater och extremister som SMR med ett parti som SD; som snarare borde kallas för ”folkhemsfundamentalister” är intellektuellt ohederligt. Det skrämmer mig att du är kriminolog och journalist när du verkar sakna förmåga till balanserat resonerande, Aida.

   • Erik Larsson - 16 december, 2013

    Håll käften bara. SMR är sprungna ur Sverigedemokraterna. De är en SD-grupp ursprungligen från Bromma.

   • LasseJ - 17 december, 2013

    Ja det förvånar mig med att en kriminolog är så grovt generaliserande och konspiratorisk.

  • Henke - 16 december, 2013

   Vem bryr sig om att argumentera hederligt nuförtiden? Det här påståendet är ungefär lika hederlig som påståendet att AFA/RF har fått luft under vingarna på grund av ökat stöd för V och MP. Att påstå att svensk invandringspolitik påverkar landet negativt är inte detsamma som att hysa sympatier för SMR. Ungefär som att påstå att någon som tycker att klassamhället måste motarbetas egentligen drömmer om att upprätta Gulagläger för oliktänkande. SMR ska givetvis fördömas för de anti-demokratiska våldsverkare de är (liksom AFA och RF) men det är väldigt lågt att försöka plocka billiga politiska poäng genom att påstå att det indirekt beror på att SD sitter i riksdagen.

 3. Peter E - 15 december, 2013

  Bullshit.

  Att prata om m o d och samtidigt ta
  fascistiska löss som kastar flaskor
  mot små barn och 80+are.

  S k ä m m e s !

 4. Sanna - 15 december, 2013

  Att Aida drar paralleller mellan svenska motstånds rörelsen och SD är befogligt! Jag vet utav Faktum en sd riksdags man som har nazistiska åsikter. Sen har ju nu även andra högt uppsatta sd politiker med kommentarer som: hoppas ensamkommande flyktig barn svälter ihjäl och hitler gjorde bra jobb! Hur kan man så påstå att nazistisk ideologi inte finns inom partiet! Visst man får i vårt demokratiska land rösta på vem man vill men att lura ,intala eller inte inse att SD har starka nazistiska och rasistiska åsikter är ju löjligt!

  • Daniel - 16 december, 2013

   Sanna, vilken SD-riksdagsman har nazistiska åsikter?

  • Robert - 21 december, 2013

   Jimmie Åkesson gick in i partiet när man fortfarande bar nazistuniform på partimöten.

   • Håkan Rohdin - 31 december, 2013

    Till och med Expo talar om Åkesson (tillsammans med Mikael Jansson) som förnyare av partiet. De har i ord och handling visat att de velat distansera sig från partiets tidigare historia.

    Sedan måste vi börja göra en tydligare åtskillnad på rasism och nazism. Nazismen inkluderar förvisso ett rasistiskt tänkande, men rasism inkluderar normalt sett inte ett nazistiskt tänkande. Många av de mest utpräglat rasistiska nationerna är också de mest socialistiska. Trots det är det lika fel att sätta likhetstecken mellan dessa två fenomen, trots att de ofta sammanfaller.

 5. Anders - 15 december, 2013

  Så sant Aida! Klart att SD vill låtsas som att den nazistiska rörelsen är något helt annat än de själva men många av oss minns ändå 90-talet när ny demokratis intåg i riksdagen gav nynazisterna och deras hatbrott luft under vingarna. Rasister hjälper varandra, även om klyftor, arbetslöshet mm troligen ökar deras stöd. Och ni SD-troll som kommenterar: Försök inte bortförklara er våldsamma svans uppförande och skylla på att andra använder våld – vi vet att ni själva sitter och hetsar på era små rasistforum!

  • Daniel - 16 december, 2013

   Nu ska jag ser här… Så det att Ny Demokrati kom in i riksdagen ökade nynazistisk aktivitet och….
   Var kommer SD in?

   De var ett etnonationalistiskt parti på den tiden men är det inte längre. Om man inte kan se att SD har förändrats i grunden så ser man inte klart. Jag har själv avskytt SD fram tills efter valet 2010 då jag började läsa vad deras politik egentligen stod för och då märkte jag att den inte längre var vad jag trodde.

   Jag tror inte att SD ”döljer” något, det är samma tänkande som nazisterna i SMR kör med. För dem är SD ett sionistyrt parti som orsakar större skada än de etablerade partierna, eftersom SD ses som en sorts kontrollerad opposition.

   Din argumentation är lika konsekvent dvärgarna/tomtarna i South Park som kommit på följande profitgivande idé:
   1. Stjäla underkläder
   2. ?
   3. Profit!

   • LasseJ - 17 december, 2013

    Jag tycker nog som Jan Guillou att det är ganska svårt för ett parti att dölja en nazist-rasistisk agenda och locka nya medlemmar baserat på en falsk bild av partiet. Till slut består ju partiet av en majoritet av personer som har lockats av det falska budskapet och då har ju partiet blivit det parti som man låtsades vara. Så jag tror inte på den konspirationsteorin. Det går inte att bygga ett parti på det sättet.

  • Anders - 15 januari, 2014

   Hur var det nu? Någon deltagare gick omkring med kniv på en ”fredlig” demonstration, använde den och anhölls?

 6. Gottfrid - 15 december, 2013

  SD är ett fascistiskt parti som, liksom Front National i Frankrike, kommit in i riksdagen med hjälp av slips och kostym och nu, liksom Hitler, försöker låta sig väljas till makten.

  • Johan Andersson - 16 december, 2013

   Fast enligt många ej politiskt inriktade experter så är det inte ett fascistiskt parti, lär dig vad innebörden av ett ord är innan du använder det tack.
   Att du även jämför SD med nationalsocialister är tämligen ironiskt när det är ett istraelvänligt parti.

   • LasseJ - 17 december, 2013

    I vårt nya framväxande snåriga och polariserade debattklimat har vi dock en hobbyhistoriker som på pidestal får försöka sälja in att demokratisk antivåldsnationalism (hans egen definition ungefär) är en sorts fascism. Och med en sådan inkluderande definition så är snart vem som helst fascist.

   • Ulf Åman - 13 januari, 2014

    Ett av fascisternas arbetssätt är att försöka ena nationalbefolkningen mot en gemensam fiende.
    jämför detta med Jimmie Åkessons debattartikel om islam och partiets hätska utfall mot utövarna av islam så förstår man att den fascistiska tanken är stark i partiet.

 7. admin - 15 december, 2013

  Hej, bemöt och skriv gärna. Tänk på hur ni uttrycker er. Hota inte varandra. Läs gärna: Kommentarerna är viktiga för sajten. De tillför ny information, ifrågasätter den som finns och kommer med nya infallsvinklar och uppslag.

  När du skriver en kommentar, tänk på att:

  Kommentarerna blir direkt tillgängliga för andra läsare och kan även användas på andra platser än dagensarena.se.
  Den som publicerar kommentaren ansvarar personligen för innehållet.
  Enligt Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor håller Dagens Arena uppsikt över publicerade kommentarer. Redaktionen tar bort eller avpublicerar kommentarer som bryter mot lag eller tidningens förhållningsregler.
  Dagens Arena tar bort kommentarer som exempelvis innehåller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning och kommentarer som innebär spridning av innehåll som innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott, olaga våldsskildring eller om det är uppenbart att användaren gjort intrång i upphovsrätten.
  Vi kan också ta bort kommentarer som innebär förtal, spridning av felaktiga rykten och propaganda samt kommentarer som innehåller personangrepp eller reklam.
  Dagens Arena avpublicerar också kommentarer som vi inte vill visa upp i anslutning till våra artiklar, om de exempelvis bedöms vara irrelevanta eller ha en negativ inverkan på samtalsklimatet. Sådana kommentarer kan komma att publiceras på en annan plats på sajten under vinjetten ”bortvalda kommentarer”.
  Dagens Arena följer de etiska reglerna för press, TV och radio.
  Dagens Arena förbehåller sig rätten att ändra och redigera i inlägg som inte följer dessa regler.

  /Redaktionen

 8. Signe - 15 december, 2013

  Ville bara tacka för en bra skriven text. Inga rasister på våra gator! Inga rasister i vår riksdag!

 9. olof - 15 december, 2013

  TACK FÖR DIN TEXT AIDA!

 10. Jocke Persson - 16 december, 2013

  Kära Aida. Du är ung så jag har förståelse över att du kanske inte har så många minnen av en ”tid före SD” men vi som är 10-15 år äldre än du är mycket väl medvetna om att såna här nazistattacker förekom redan långt innan SD’s intåg i riksdagen. Faktum är att de var ännu läskigare då plus att nazister även stod för en del bestialiska mord och misshandelsfall.

  Minns du tex John Hron? Det skedde 1995. Långt före SD i riksdagen.
  Minns du Björn Söderberg? Det skedde 1999. Långt före SD i riksdagen
  Minns du Malexandermorden? De skedde 1999. Långt före SD i riksdagen

  Minns du alla nazistmord efter att SD kom in i riksdagen?
  Nejvisst ja. Det har visst inte blivit så många.

  Så med samma slutledningsmetod som du så skulle jag vilja påstå att SD’s existens i rikdagen har verkat lugnande på nazisterna.

  Men det är klart. Fakta och åsikter är ju inte alltid förenliga med varandra.

  • Anders - 16 december, 2013

   Kära Jocke. Du har lite att lära om sd;s historia. 1988 ställer sd upp i riksdagsval för första gången.
   1995 går Jimmie Åkesson med i partiet. 1996 införs uniformsförbud på mötena, då det var vanligt att vissa kom i nazistmunderingar.
   Nu går alla i kostym, men man tvättar inte ränderna ur en zebra, än mindre ur en hel flock!

   Läs på lite mer om sd;s historia Jocke.

   • Daniel - 16 december, 2013

    Om SD ställde upp i ett riksdagsval 1988 så borde de haft ett politiskt principprogram. Hette de förresten inte fortfarande BSS då?
    Du kan troligtvis få tag i detta politiska principprogram från SD eller Expo och jämföra med det senaste. Skulle förvåna mig om du hittade några likheter.

    Steget från ett etnonationalistiskt parti där endast etniska svenskar är välkomna till ett folkhemsfundamentalistiskt parti där kulturella värderingar är av största vikt är stort.
    BSS motsvarighet idag är rimligen SvP.

    Att sitta och snurra på en stol ett par hundra varv innan man börjar resonera är inte en smart strategi. Välj en vanlig träpall innan, tack.

 11. Malin - 16 december, 2013

  Men Jocke Persson, 90-talets rasism fick ju luft under vingarna av Ny demokrati?

  Klockrent inlägg, och jag är rädd över hur nästkommande år kommer att bli i och med att valet närmar sig.

  • Johan Andersson - 16 december, 2013

   Varför är du rädd för?
   Har du öht läst SD’s partiprogram eller är du ännu en stackare som bildar dina politiska åsikter utifrån vad vänsterdrivna censurerande medier skriver samt sväljer propagandan som dom spyr ut över landet?

 12. UnknaÅsikter - 16 december, 2013

  Jo, det är ju utan tvekan så att det absolut största hotet mot det folk som bebott norden i tusentals år, etniskt övervägande homogena (nej, vallonerna var inte ”mångfald”) fram till 1968 ungefär då en gäng driftiga, utvalda människor spillde öer ifrån Polen och började gapa i högan sky om hur oerhört viktigt det är för sverige att bejaka diversitet och mångfald. Motståndet till denna utveckling är naturligtvis helt och hållet moraliskt förkastligt. Rasismen är det största hotet.

  Internationellt bankirvälde, avveckling av den ”unkna” nationalstaten, raserandet av Tage Erlanders rasistiska folkhemsbygge och att både vänster och höger i landet medvetet eller omedvetet bereder väg för ett nytt trasproletariat ala den amerikanska kontinentens diverse minoriteter och ”hoods” är endast nödvändiga ”throes of transformation” som den visa damen Barbara Lerner Spectre uttryckte det, då gällande HELA europa alltså, inte bara lilla sverige.

  Merry christmas and a happy new world order!

 13. J - 16 december, 2013

  Jag fattar inte vad det är för ”folk” som alla refererar till. Det är så sjukt tramsigt och naivt att tro att vi skulle ha haft ett homogent samhälle som ”bebott norden i tusentals år” om det inte vore för invandringen. Det finns flera exempel på sådana samhällen och vi kallar dem minoriteter av en anledning – ett samhälle kan inte växa fram utan diversifiering (eller mångfald, om du så vill).

  Sjukt bra skriven text Aida!

 14. Valentin Bart - 16 december, 2013

  Alla debatörer som ropar på politiker och folkvalda; lös det, fixa det, ta debatten, gör något… i mina ögon är detta rop på en auktoritet stat som med alla medel tillrättavisar massan i ledet. Är det verkligen det man önskar? Om så är fallet, ställ Er på nazisternas sida! Om inte, använd ordens makt bortom den akuta förtvivlan.

 15. Dennis - 16 december, 2013

  Patetiskt hur folk tror att dem stod upp mot ”nazisterna” känner sig duktiga och tror att dem gjort något bra :) detta kära vänner är bara början, snart kokar det över på allvar och då finns det inget afa-töntar å svensson kan göra, inte ens polisen kommer kunna göra ett skit och den dagen längtar jag efter.

 16. Inga Näslund - 16 december, 2013

  Så: rasister har valt att bosätta sig i vårt Söderort, i våra kvarter. De tror att de ska kunna få fotfäste där vi bor, smutsa ner våra hus med sina äckliga hakkors. Vilken bubbla lever de i?
  Söderort är nämligen fyllt av kulturtanter, prussiluskor, bögar, näbbstövelvänster, palestinaschalar, velourbyxor, queermammor, betongsossar (alla andra sorters -sossar också), vänsterkommunister, arga pensionärer som hatade nazister redan 1938, fackliga veteraner, miljönissar, liberala lärare och punkare, kort sagt: antirasister i alla färger och former. De flesta av våra stadsdelar röstar rött, väldigt rött. En del har egen s-majoritet. Det är här vi bor. Det är VÅRA gator.
  Kommer ni hit igen, kommer vi att mota ut er i skogen, igen och igen. Vi kommer att ta bort ert klotter. Ni har valt fel ställe att ”etablera” er i. Inga rasister på våra gator!

 17. emma - 16 december, 2013

  Om att SD inte skulle vara ett rasistiskt parti?
  Låt mig berätta om deras representater i Jönköping.
  Jag är amerikan.
  Invandrad i statistiken, i verkligheten.
  Jag har ingen anledning att bo här mer än att min familj kände för det och haft släkt här.
  Jag har inte flytt, inte åberopat amnesti. Vi kände bara för det.
  Jag lärde mig svenska i skolan.
  Jag bidrar till samhället och har en bra inkomst.

  När jag samtalat med SDpersoner i Jönköping ser de förvånat på mig när vi talar om invandringsfrågor. Detta har jag gjort 11 gånger nu med olika personer som direkt representat SD.
  När jag tillkännagivit min härkomst får jag ofta motfrågorna:
  -Men du är ju blond?
  -Du talar ju perfekt svenska (tänka sig att får man chansen och utbildning kan man lära sig massor!)
  Sen kommer det- sanningen.
  ”-Alltså, problemet är ju inte sånna som du. Det är ju alla jävla blattar och negrer som förstör”.
  100% av gångerna jag samtalat med SD kommer den otäcka sanningen fram.
  Det handlar inte om att jag inte är svenskfödd. Inte nån av gångerna.
  Det handlar om var man är född och hudfärg.

  Sen kan vi väl referera till Expressens avslöjanden i veckan där flertalet rasistiska Sverigedemokrater visade sitt rätta jag.
  -Inga rasister på våra gator.

  • Johan Andersson - 16 december, 2013

   Dessa representanter bör du snarast anmäla till partistyrelsen så att även dom kan uteslutas om detta stämmer, besitter dom dessa åsikter så går dom i strid med partiets ideologi och värderingar.

  • pär - 17 december, 2013

   Det var en märklig kommentar du framför.

   ”-Alltså, problemet är ju inte sånna som du. Det är ju alla jävla blattar och negrer som förstör”.
   100% av gångerna jag samtalat med SD kommer den otäcka sanningen fram.
   Det handlar inte om att jag inte är svenskfödd. Inte nån av gångerna.
   Det handlar om var man är född och hudfärg.

   Du skriver först att det inte handlar om var man är född. Nästa rad vänder du helt om och säger att det handlar om var man är född.

   Och läser man hela texten och använder hjärnan så läser man att det handlar om de destruktiva individerna som förstör för alla andra.

   Precis som i alla samhällen så finns det element med mindre smickrande karaktärsdrag, som begår brott och förbryter sig mot andra på olika sätt.

   Där ligger det verkliga problemet. Fokusera på de bra personerna och marginalisera de som har brottsligt uppsåt och agerar ut med onda avsikter.

 18. Johan Andersson - 16 december, 2013

  Det är lite kul att se hur ni politiskt korrekta och vänsterextrema individer drar ett helt parti över samma kant, trots att det är fullt med olika etniciteter i partiet och har fler människor som röstar på dom med utländsk härkomst än C, KD och FP tillsammans.
  När ska ni lära er att det inte är rasistiskt att vara kritisk mot en religion eller ideologi, som tex islam?
  Eller vara kritisk mot en integration samt invandringspolitik som kostar många miljarder mer än vad den ger, ökar arbetslösheten och som än så länge har ökat Sveriges brottslighet med över 40% och har gjort Sverige till EU’s våldtäktsland nr 1!
  Samtidigt är den väldigt ohuman jämfört med SD’s flyktingpolitik där så många mer människor skulle få hjälp.
  Det är inte rasistiskt att kritisera detta, vad som dock är rasistiskt är att stötta bla dagens integrationspolitik där människor med annan bakgrund än svensk får mer förmåner i välfärden samt bättre förutsättningar på arbetsmarknaden.
  Ett exempel på detta är ”instegsjobb” där FK står för 80% av lönen om en arbetsgivare väljer att anställa en invandrare.
  Tanken är bra, att få ut invandrare i samhället snabbare men hur påverkar detta svenska arbetslösa människor?
  Vilken arbetsgivare väljer inte den billigare arbetskraften?
  Detta är rasistisk politik och våra medier är även dom öppet rasistiska när dom väljer att censurera och tillbakahålla allt som kan ställa icke västliga människor i dåligt ljus.
  Och det som hände var tragiskt, människor som är för korkade för att kunna segra med ord brukar istället våld.
  Det ironiska med detta är dock att en högerextrem rörelse attackerar en vänsterextrem, för det är vad det var.
  Majoriteten som stod där och gapade sig hesa var individer från RF, AFA och andra vänsterextrema grupper.
  Detta blir det ett jäkla liv om i blaskorna och kommer vara det i månader framöver men när dessa vänsterextrema grupper som förespråkar våld mot sina motståndare går på SvP’s demonstrationer så hyllas dom.
  Och hur många gånger har inte SD attackerats av dessa lågt intellektuella extremister?
  Samma när det kommer till det senaste Expressen gjorde, det blev ett jävla liv i våra politiskt korrekta medier när polisen förde ett register över romer för att lättare kunna utföra sitt arbete eftersom romer är överrepresenterade i vissa brott, som tex stöld.
  Men när privatpersoner skriver rasistiska kommentarer så är det helt okej att hänga ut dessa i media med både bild och namn.
  Hyckleriet, dubbelmoralen och galenskapen måste få ett slut, SD är det enda alternativet 2014 för oss som kan se längre än vad näsan räcker.

 19. Fredrik - 16 december, 2013

  Stöd kampanjen som just har till syfte att möta rasistiska argument!
  http://www.takespace.se/Campaign/Ge-Sverige-en-antirasistisk-julklapp

 20. pär - 18 december, 2013

  Allt kan sammanfattas till att dagens sk. företrädare undviker sakfrågor till varje pris, och att detta skapar ett polariserande klimat. Diskutera sakfrågorna på ett relevant plan, och konflikter undviks. Men man kan ibland undra om det inte är så att man söker konflikt genom att strunta i att ta upp de verkliga kärnfrågorna.

  • le - 25 december, 2013

   Att tvinga ett folk att acceptera och dyrt betala den största befolkningsomvandling
   ngt land i väst råkat ut för i fredstid för per all logik med sig ekonomiska och sociala problem sådanna vi just upplever dag för dag .
   Hur mycket bevis skall det behövas för att ansvariga politiker skall förstå att det är Sverige som är på fel väg och inte resten av EUs 27 länder som för fel politik ?
   Man kan undra vad människorna på jättedemonstrationen demonstrerade mot .
   Kanske demonstrerade dom för sin egen undergång .

 21. Fredrik - 20 december, 2013

  Rättvisepartiet Socialisterna bl.a där talesmannen Ammar Khorshed har en lång historia

  http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttvisepartiet_Socialisterna

  Inte mer demokratiska än rasisterna

 22. farsan på teatern - 5 januari, 2014

  Nu har det gått 3 veckor och fortfarande vill ingen kännas vid följande:
  1: Turteatern var uthyrd till en dansskola. 30 min innan attacken var stämningen så hotfull att personalen valde att låsa entredörrarna till teatern.
  2: Den inhyrda teknikpersonalen hotades innan attacken att dom skulle få sina bil förstörd om de inte flyttade på den (den stod utanför teatern och ansågs vara i vägen…)
  3: Precis före attacken blockerade AfA/Rf entredörrana trots tidigare vädjan att inte blockera dessa, vid attacken hölls alltså 230 barn + föräldrar som gisslan då de förhindrades att utrymma lokalerna.

  Vi som var på teatern och som inte hade ett skit med detta att göra fick alltså ingen info om denna demo, vi var där redan vid 10, många föräldrar i demon var inte heller medvetna om att AfA/RF var inbjudna, dom förstod inte var det var för typer som kom med rödsvarta flaggor.

  Det som framkommit efter attacken är at nazisterna hade raggat upp folk från halva Sverige, ingen av de häktade var ens bosatt i området, bara 2 av dessa härstammande från Bagis. Samtidigt som hela högen med nazister satt i arresten var någon ute och sprayade nya hakkors igen. Nu 3 veckor senare har någon på nytt sprayat hakkors på en moské samt Sofia Kyrka, några väggar och en mur, men enbart grafftittin mot moskén togs upp i media, vilket än en gång påminner om hur media styrt i händelser.

  Du sitter alltså och friserar det som hände i Kärrtorp, och agerar på samm sätt över moskehändelsen, men samtidigt var du den som ihop med Ammar Korshed höjde temperaturen i Kärrtorp innan attacken kom, och varför ni valde att döpa Ammar till Amer i inslaget när du känner honom privat kan inte anses som ett misstag, utan pekar allt mer på en iscensatt händelse.

  Nu är det valår och vi har redan fått smakprov på hur grisigt det kommer att bli, allt efter amerikanskt maner, men att ni medvetet riskerade livet på oskyldiga människor genom denna aktion pekar klart på vilken agenda ni har, och förklarar också varför SÄPO nu har utredningar på er medverkan i detta ärende.

  Det som hände i Kärrtorp ska inte kunna tystas ner, oavsett vilka dårar som varit i farten.

  • Alex - 8 januari, 2014

   Hej farsan på teatern,

   Först och främst beklagar jag nazisternas attack på den fredliga manifestationen i Kärrtorp den 15 december 2013. Alla vi som var där inklusive ni som var på dansuppvisning tyckte att det var riktigt obehagligt att bli attackerade och att känna nazisternas hat. Men din text innehåller många sakfel. Du säger att ni som skulle titta på era barns dansuppvisning inte fått information om manifestationen. Men vi hade affischerat i två veckors tid, delat ut flygblad och informerat alla i området. Bara på Turteatern och Reflexen så satt det flera affischer.
   Det var en öppen fredlig demonstration för mångfald och mot rasism och nazism och många människor hade jobbat hårt för att sprida information om densamma.

   Du anklagar också oss som arrangerade demonstrationen indirekt för att själva ha iscensatt nazistattacken. När det vi gjort är att ta ställning FÖR ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE samt vägrat acceptera att vår förort vandaliseras med svastikor och dödsänglar. Nazisterna misshandlar människor på öppen gata och du tycker att problemet är VI – VI som vägrar acceptera nazisternas våld och deras människosyn som bygger på VI och DOM- tänkande. Ett sådant samhälle vill inte VI ha. Inte för oss själva eller våra barn, inte i vår förort, inte någonstans. Du säger att ni som var på teatern inte hade ”ett skit med detta att göra”. Det torde väl alla ha med att göra – att värna ett öppet, demokratiskt samhälle samt alla människors lika värde. För det var det och ingenting annat som manifestationen handlade om. Vi som arrangerade manifestationen bor i området och VI är säkerligen mycket som du. Vi vill också gå och titta på våra barn som dansar utan att det kommer nazister med rökbomber, flaskor, knivar och knallskott. Vår lösning blir därför att genom en fredlig, folklig och bred demonstration visa att vi är FÖR mångfald, vi är för demokrati, rättvisa, för jämställdhet och jämlikhet.

   Vi boende i området jobbar vidare på att vår förort inte ska vara nedklottrad med hatbudskap, vi jobbar för att alla ska känna sig trygga i sitt bostadsområde, jobbar för att ungdomar ska våga gå själva till tunnelbanan om kvällarna. Det är vår lösning – vilken är din?

   /Morsan på torget

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016
  pengaropolitik