Folkrörelserna är en väg framåt. Men vi behöver öppna upp så att fler vill vara med och syresätta det politiska samtalet. Då kan vi stävja rasismen, skriver Helén Pettersson.

Kampen för alla människors lika värde måste föras varje dag och handla om praktisk förbättring av samhället.

Vi ser en fara i att åsikter och partier som hämtar näring i rasistiska tankemodeller normaliseras och tillåts att växa. Folkrörelser, studieförbund och demokratiska partier har ett ansvar att stå mot ”normaliseringen” av rasistiska tankemodeller och erbjuda praktiska alternativ.

Sverigedemokraternas intåg på den politiska scenen har kantats av järnrör och tystnaden som politiskt vaccin. Sverige utmärkte sig länge i Europa som ett land där dessa åsikter inte belönades med representation i de politiska församlingarna. Men sen millennieskiftet har något hänt – SD:s position de senaste tre valen måste ses som ett trendbrott.

Med en normaliserad rasism och fascism ser vi en utveckling där människor och grupper ställs mot varandra. För att bekämpa dessa tankemönster måste vi återföra den politiska debatten till höger-/vänsterskalan.

När politiska partier uppfattas vara ”lika” eller att inte kunna ge svar på människors oro för möjlighet till jobb, barnens framtid eller en bra välfärd för alla, vänder sig många till andra förklaringsmodeller. I stället för hopp så gror idéer som bygger på rasistiska föreställningar om att vissa grupper skor sig på andra.

Vi ska organisera fler för förändring. Samhället är en effekt av gemensamt arbete och framtiden kan förändras!

ABF:s prioritering att motverka klassamhället har nog aldrig varit mer aktuell. Sverige är det land där skillnaderna ökar mest. De senaste åtta årens politik har dragit upp skarpa skillnader mellan grupper, människor och bostadsområden. Kampen mot rasism handlar om att ta debatten om allas lika värde. Men också om att förändra samhället.

En risk när rasistiska partier växer är att det politiska samtalet anpassas efter deras dagordning. Detta är en ”normalisering” av rasismen. På sikt får vi en utveckling där politiska lösningar på stora samhällsproblem söks i enkla svar och människor ställs mot varandra. När maktlöshet – inför att skolan inte fungerar, att bostäder inte renoveras, att välfärden brister eller arbetslösheten biter sig fast – fångas upp av rasistiska partier får vi problem.

Vi menar att klassamhällets återkomst förstärker både grogrunden för dessa strömningar men också är en bidragande förklaring till extremism. Därför måste de riktiga orsakerna till samhällsproblemen hanteras.

I ABF genomförs varje dag tusentals samtal, cirklar och utbildningar. Mötet mellan människor är förutsättningen för en levande demokrati och en ökad respekt. Dessa samtal skapar gemenskap och bygger socialt kapital. Folkrörelsemodellen är en väg framåt.

Men folkrörelserna måste också förändras och öppna verksamheten för fler. Vi ska jobba så att fler vill vara med och formulera vår tids stora frågor, utforma strategier och göra verksamhet. Då syresätts det politiska samtalet och demokratin utvecklas.

ABF bygger mötesplatser. Vi underlättar för organisationer att utvecklas och vi skapar plattformar tillsammans med våra deltagare så att människor kan ta makt och utvecklas. Vi gör samhällsförändring varje dag över hela landet.

En av vår tids stora utmaningar handlar om att bygga ett samhälle som håller samman. Vi är övertygade om att grunden i ett starkt välfärdssamhälle ligger i respekten för allas lika värde. Kampen mot rasism handlar om organisering men också om politiskt arbete för jämlikhet.

Helén Pettersson, förbundsordförande ABF