Just nu syns två sorters journalister och åsiktsmaskiner i mediernas paneler – de som ägnar sig åt politik och de som ägnar sig åt sport. I dag släppte Statistiska centralbyrån (SCB) sin sista stora mätning av partisympatier före valet, i morgon drar världsmästerskapen i herrfotboll igång.

Alla har en åsikt, en analys och en vilja att smartast, snyggast och skarpast kunna förutse hur det går. Det finns Valtipset och det finns Stryktipset. (Flertalet spelbolag har dessutom under flera år erbjudit spel på politiska resultat.) Sanningen är förstås att vi inte vet – att det finns enormt stora osäkerheter om man försöker förutsäga vad alla röstberättigade svenskar skulle göra om den 10 juni i stället var den 19 september. Ännu svårare blir det för den som med ett statistiskt underlag präglat av stora hål försöker förutsäga framtiden.

Samma sak är det med VM i fotboll. Alla vet att det inte räcker att hålla koll på lottning, vilka som är skadade, vem som gjort den bästa försäsongen eller i vilken proffsliga de flesta spelarna jobbar till vardags. Det kommer alltid en målspottare från ingenstans, en playmaker som “förändrar fotbollen för all framtid”, ett praktfiasko.

Vi kan inte förutse faktor X. Men tror oss ändå kunna gissa till och med vilken det blir. Kärleken till politiken gör oss blinda för att det inte går att se in i framtiden. Vi vill nämligen så gärna att det ska vara val i dag. Att det ska hända nu.

Fotnot: Angående valet i september: Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och Miljöpartiets aktivister kommer vara extremt trötta framåt augusti, vilket kanske får en effekt. Angående VM i fotboll: Holland vinner genom att vara det enda lag som kommer ha en bra dag varje dag det är match. USA är dark horse och kan på Miracle-manér slå ut Tyskland i åttondelsfinal, och då kan allt hända.