Riksdagsjournalisterna hade i dag Miljöpartiets språkrör Åsa Romson på kaffeträff. Efter att en gång för alla utrett huruvida det finns en överenskommelse med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att bojkotta debatter i SVT (svaret är nej), handlade diskussionen om Miljöpartiets politik.

Det blev en ganska tunn diskussion.

Romson har tillsammans med språkrörskollegan Gustav Fridolin gjort ett omtag i hur partiets riksdagskansli är organiserat. Inget konstigt i det. Nya ledare vill leda på sitt sätt. Romson berättade att Miljöpartiet ser en öppning att spränga in sig som aktör i den ekonomisk-politiska debatten och i arbetsmarknadspolitiken. Det är läge nu, när Socialdemokraterna lämnar oppositionsfältet öppet och bara bråkar internt.

Gott så. Vad partiet tycker i de här frågorna, som inte redan redovisats? Oklart.

Romson var under samtalet bra på att ge långa svar, men hade svårt att nå fram till konkret politik. Den nye ekonomisk-politiske talespersonen Per Bolund ska under vintern presentera resultaten av vad som just nu är en process i en intern arbetsgrupp. Enligt Romson har partiet en ambition att göra det i februari. Efter att ha pressats lite om att ändå säga, konkret, vad Miljöpartiet tycker är viktigt, kom svaret “matchning”. Utbildning och satsning på infrastruktur är också centralt, svarade Romson.

Visst, men samma retorik kan hämtas ur både Vänsterpartiets och Socialdemokraternas politik. Den som väntar på en grön ekonomisk-politisk offensiv med innehåll, får vänta.