På torsdag går Danmark till val. Få bedömare tror något annat än att det blir regeringsskifte. Men vilka partier som bildar regering, och hur, är mer osäkert.

Socialdemokraterne ser ut att återta tronen som största parti, som man förlorade till borgerliga Venstre i valet 2001. Men även om Helle Thorning Schmidt kan leda sina socialdemokrater in i Statsministeriet, riskerar hon att även leda sitt parti till det sämsta valet på över 100 år. De danska väljarna vill byta regering, men vill inte, om man ska tro de tätt duggande opinionsmätningarna, i särskilt hög grad rösta på Socialdemokraterne.

Inte heller det andra traditionella vänsterpartiet, Socialistisk Folkeparti, tycks gå framåt, utan bakåt. Den politiska flytten närmare Socialdemokraterne verkar inte ge utdelning. Den stora opinionsvinnaren (just nu) är i stället det mer socialistiska och ekologiskt profilerade Enhedslisten, som ser ut att tredubbla sina mandat i folketinget. Enhedslisten har chans att bli största parti i Köpenhamn.

Det parti som blir nyckeln till Thorning Schmidts position som regeringschef är Radikale Venstre, ett parti som står till höger i ekonomiska frågor och till vänster i sociala frågor. (Politiska orakel i Danmark kallar dem gärna latteliberaler.) Borgerliga- och mittenväljare som vill bli av med Lars Løkke Rasmussens Venstreledda regering, röstar sannolikt på Radikale Venstre i årets val. Trots statsministerns utspel om att Radikale Venstre inte är liberaler på riktigt.

Det blir inte första gången Socialdemokraterne och Radikale Venstre samarbetar. Men vilket eller vilka partier Thorning Schmidt vill ha i sin regering är inte helt klart. En god gissning är att Enhedslisten under alla omständigheter hamnar utanför. Socialdemokrater anser generellt att de är lite tokiga och står för långt vänsterut.

Det liberala regeringspartiet Venstre lär minska sina mandat, liksom regeringskollegan, centerbetonade Konservative. Dansk Folkeparti lär gå samma väg, vilket gör att även det passiva parlamentariska stödet till Rasmussen minskar.

Sedan valet 2001 har invandringspolitiken drivit Dansk Folkeparti framåt, men utan uppmärksamhet kring frågan i årets val har partiet blivit mindre relevant. Det danska valet 2011 handlar i alla relevanta hänseenden om ekonomi. En ytterligare faktor som kan ha bidragit till invandringspolitikens undanskuffande är att den sittande statsministern, Lars Løkke Rasmussen, är mindre personligt engagerad i Kjærsgaards perspektiv, jämfört med företrädaren och partikollegan Anders Fogh Rasmussen.

Till sist har vi libertarianerna i Liberal Alliance. Likt Dansk Folkeparti har de stött Rasmussens regering under den gångna mandatperioden, men där slutar likheterna. Liberal Alliance ser sig själva som ett politiskt alternativ till Dansk Folkeparti och går fram med en mer renodlad liberal agenda. Något som tycks fördubbla andelen mandat i folketinget, givet att opinionsmätningarna träffar rätt.

Det här kan givetvis ses som vilda spekulationer. Som vanligt kan vi inte veta varför väljarna röstar som de gör, bara gissa. Opinionsmätningar har ofta fel. Allt kan hända.

I morgon återkommer vi med ett reportage från den danska valrörelsen.