I SVT:s Agenda 23 maj diskuterades problemen för regeringens minsta parti – få väljare vet vad Kristdemokraterna står för, och i frågor där partiet har starka åsikter, exempelvis hbt-frågor eller abortpolitik, tvingas man gång efter annan ge med sig. I Agenda hävdade partiledaren Göran Hägglund att en sådan verklighetsbild är felaktig, att Kristdemokraterna är ett tydligt parti, “på familjernas sida”.

Om man tror att opinionssiffror ger en fingervisning om vad väljarna föredrar och om Göran Hägglund har rätt i att Kristdemokraterna är tydliga, måste slutsatsen bli att verklighetens folk inte tycker att (KD)-politiken är något att ha. Tyvärr är det nog inte riktigt så bra. Mer troligt är att Kristdemokraterna på klassiskt småpartimanér inte syns så mycket mellan valen. Framåt augusti borde valrörelsen lösa det problemet.

Kristdemokraternas egentliga problem är att partiet blir allt mer meningslöst. Verklighetens folk är inte värdekonservativa och det lär inte bli det inom en nära framtid. Kristdemokraterna har länge försökt locka över de väljare som Centerpartiet övergett, men att de skulle vilja gå högerut var nog en liten missräkning.