I går förklarade Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt att han ämnar fortsätta sin beef med Sveriges Television. Det finns ett par problem med den inställningen.

För den som inte kommer ihåg sakfrågan, gäller det alltså den (ännu så länge) minst uppmärksammade frågan från Juholts svarta fredag, den 7 oktober i år. Den 9 oktober hade SVT:s Agenda tänkt arrangera en partiledardebatt. Men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tackade nej, eftersom de skulle bli placerade i studion på samma sida som Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. På andra sidan i studion skulle de borgerliga regeringspartierna stå. Enligt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle det ha gett en bild av att riksdagens oppositionspartier är samlade. Något som Juholt menade inte är sant – Sverigedemokraterna röstar oftare med regeringen.

Man kan tycka vad man vill om sakfrågan. Det finns goda argument för och emot. Men att, som Juholt, nu hota med att inte medverka i framtida SVT-debatter (utan i stället tacka ja till TV4) framstår minst sagt som ogenomtänkt.

Ponera att SVT rycker på axlarna och struntar i Juholts “krav”. Debatterna blir av ändå, men utan Sveriges största parti. Gissa vad det gör med Socialdemokraternas image?

Det gäller att välja sina strider. Politiker som skyller på och klagar över medierna vinner ingenting, någon gång. Fråga bara Moderaterna vad deras surmagade gnäll i opposition, efter valet 1994, gav för resultat.

På ett annat plan avslöjar Juholts agerande en del om Socialdemokraternas mediestrategiska kunskaper. Om de tror sig kunna spela tufft med SVT, bör de rimligen fundera över hur SVT resonerar. Om SVT skulle göra om sitt debattformat för att partiledaren för Sveriges största parti vill det, är det inte något som stärker kanalens trovärdighet. Incitamentet för att böja sig för Juholt är inte särskilt stort.

I opposition måste ett parti göra allt de kan för att synas. Det innebär ibland att man tvingas följa debatten och de för stunden gällande spelreglerna, inte leda densamma och skriva egna regler. Den lyxen har, om någon, regeringen. Sorgligt kan tyckas, men inte mindre sant för det.

Till sist kan vi konstatera att det inte stannar här. Enligt Sveriges Radio hävdar Juholt att han har Vänsterpartiet och Miljöpartiet med sig i bojkottplanerna. Dagens Nyheters Jens Kärrman har tittat på saken, och kommit fram till att det inte stämmer.

Oppositionsledarens fingertoppskänsla lämnar en del övrigt att önska.