I tisdags gjorde SvD stor nyhet av att de rödgröna i sin utrikespolitiska överenskommelse enats om att ”kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser”. Forskningsledaren för Totalförvarets forskningsinstitut (FOI) uttalar sig och varnar för ”antiamerikanism” och ökade spänningar i världen. Borgerliga politiker, med Carl Bildt och Jan Björklund i spetsen, är kritiska.

Idag kommer så Henrik Brors analys i DN (inte på webben): ”S-ledningen har tappat kontrollen.”

Vänsterpartiet har tagit över de rödgrönas utrikespolitik, sossarna har svängt till vänster – och Mona Sahlin som statsminister KAN FÅ PROBLEM MED TROVÄRDIGHETEN när hon reser till Washington och Bryssel.

Ett par korta kommentarer:

1. Vad är det som är så provocerande med att världens absolut största militärmakt – som ensam står för mer än 40 % av världens militärutgifter – uppmanas att gå före i nedrustningsfrågorna?

2. De rödgröna skriver i överenskommelsen att man också skall arbeta för att Ryssland, Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea skall avveckla sina kärnvapen, och att man vill upprätthålla EU:s vapenembargo mot Kina. Bilden av en opposition som ensidigt fokuserar på USA:s militärmakt känns alltså lite… förenklad.

3. Vad är det med Henrik Brors? Hur kommer det sig att han får skriva på nyhetsplats, där hans analyser har rubriker som ”S-ledningen har tappat greppet”? Det är en klockren DN-ledare. Faktiskt.

4. Och, ja – det är alldeles självklart att ett omedelbart och ensidigt tillbakadragande av samtliga amerikanska trupper i världen skulle skapa internationell oro och spänningar. Konstigt vore väl annars.

Hade det varit mer riktigt – och mer i samklang med den faktiska utrikespolitik som en rödgrön regering förmodligen kommer att föra vid en eventuell valvinst i höst – att skriva något i stil med att ”USA bör leda nedrustningen i världen, och föregå med gott exempel genom att börja avveckla sina militära baser utanför landets gränser”?

Kanske. En höna av en fjäder är det likväl.

Som både Urban Ahlin (S) och Hans Linde (V) konstaterar har alliansens utrikespolitik under Carl Bildts ledning knappast prioriterat nedrustningsfrågorna. Där har de rödgröna en chans att göra skillnad på riktigt.