Regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik uppenbarar sig på nytt. 60 procent av dem som för två år sedan gick in i fas 3 är fortfarande kvar i den kränkande och orättvisa arbetsmarknadsåtgärden. Det avslöjade Sveriges Radios Ekot på tisdagsmorgonen.

För dem som har varit i fas 3 i två är det nu dags att byta anordnare. Och för de företag som vill hitta ny gratis arbetskraft till sina fas 3-projekt har all anledning att hålla sig framme. För varje fas 3:are man tar in tjänar företag runt 5 000 kronor i månaden. Och de slipper förstås alla lönekostnader.

Att företag i jakten på fas 3:are passerar gränsen för vad som är acceptabelt är därför inte särskilt oväntat. Om det skrev Dagens Arena i reportaget ”Aggressiv jakt efter gratis arbetskraft från fas 3” – en text som är högst aktuell sett till de siffror som framkom i dagens Ekot. Det skulle heller inte förvåna om det snart kommer avslöjanden om att fas 3-anordnare kräver cv eller ordnar anställningsintervjuer för förvaringsplatserna.

Läs också gärna vårt reportage ”Det här är avstjälpningsplatsen”, en berättelse om hur de som hamnat längst från arbetsmarknaden får minst stöd. Och Dagens Arenas granskning av regeringens jobbpolitik här.

För de långtidsarbetslösa leder regeringens åtgärder inte till nytt jobb. Och nu ökar arbetslösheten på nytt, varslen blir fler och platsannonserna färre. Konsekvenserna av detta kommer bli märkbara under en lång tid framöver.

Dagens Arena kommer självklart att fortsätta granska regeringens arbetsmarknadspolitik. Har du tips? Mejla yonna.waltersson@arenagruppen.se.