Bara fem dagar kvar till valet och frågorna är många. Hur stabil är de rödgrönas ledning, kommer FI in, vilka debatter är kvar? Dagens Arenas Eric Sundström sammanfattar valspurten.

Hur säker är de rödgrönas ledning?
Enligt sajten ”Poll of polls”, som gör en viktad sammanvägning av de stora opinionsundersökningarna (Demoskop, Ipsos, Novus, SCB, Sifo, YouGov och United Minds), är dagens mandatfördelning följande:

169 till de rödgröna (S+MP+V) och 141 till borgarna (M+FP+C+KD). SD får 39.

Alltså: Ganska betryggande ledning för de rödgröna, men ingen egen majoritet (kräver 175 mandat). S och MP får 143 mandat och är därmed större än borgarna, vilket har betydelse för budgetprocessen. Om S+MP blir mindre än borgarna ökar spekulationer om en regering som även inkluderar V.

Kommer FI in?
Nej, det verkar inte så. Enligt sajten Botten Ada, som drivs av en doktorand i statistik, är sannolikheten att FI kommer in i riksdagen lägre än fem procent. Men de verkar komma in i Stockholms kommunfullmäktige, vilket lär leda till en del taktisk röstsplittring (rödgrönt till riksdagen, rosa i kommunen) i till exempel Hornstull.

Vad kan jag förvänta mig i slutspurten?
Desperat fulspel från Moderaterna, tyvärr. Det senaste exemplet är ett personligt brev från självaste finansminister Anders Borg till villaägare i Stockholms län, i vilket Sveriges finansminister lögnaktigt påstår att ett maktskifte kan innebära 25 000 kronor om året i höjd fastighetsskatt. Men S har inget sådant förslag och tilltaget är ”ovärdigt en finansminister” menar Sveriges nästa finansminister Magdalena Andersson.

Vilka partiledardebatter och dueller är kvar?
Onsdag 10/9: Partiledardebatt i P1 från klockan 15.00.
Torsdag 11/9: Partiledardebatt i TV4 från klockan 21.00.
Fredag 12/9: Partiledardebatt i SVT från klockan 20.00.
Lördag 13/9: Duell Reinfeldt vs Löfven i TV4 från klockan 20.00.

Vad gör jag på söndag?
Röstar, om du inte redan har gjort det. Mer info om hur du röstar finner du här – eller så ringer du 020-825 825.

Vad gör jag på måndag?
Tittar på Arenagruppens valanalys som webbsänds via www.dagensarena.se med start klockan 08.30. Vi har ett begränsat antal platser till Dagens Arenas läsare – mejla eric.sundstrom[a]arenagruppen.se om du vill komma (frukost från 08.00). Programmet ser ut som följer.

08.30: Eric Sundström och Irene Wennemo (båda Dagens Arena) hälsar välkomna och ger en uppdatering kring de senaste siffrorna och mandatfördelningen.
08.35: Björn von Sydow (S), tidigare statsråd, talman och docent i statsvetenskap, ger en analys av det parlamentariska läget. Vilka blir de nästa stegen mot en ny regering, som också ska kunna få stöd för sin budget, givet nattens resultat?
08.45: En rödgrön panel bestående av Mona Sahlin (S), Ali Esbati (V) och Paulo Silva (MP) analyserar valutgången. Vilka är valets vinnare och förlorare – och varför? Vilka partier kommer Sveriges nästa regering att bestå av?
09.15: Björn kommenterar panelens olika scenarier.
09.20: Publikfrågor till Björn, Mona, Ali och Paulo.
09.30: Arrangemanget avslutas.
Trevlig valspurt önskar Dagens Arena!