Europas abortmotståndare har förfinat taktiken. Kostymklädda vandrar de genom europeiska länders parlament. De återfinns i konservativa regeringar och partier. De gör sig synliga genom att vara med i välorganiserade katolska och frireligiösa grupperingar. Och de gör sig hörda i främlingsfientliga partier som ungerska Jobbik och italienska Lega Nord.

Det är grupper som har blivit starkare. Som blivit skickligare på att följa den politiska processen och därigenom lobba för sina åsikter. Det märks inte minst genom att några av de första medborgarinitiativen handlade om försök att sätta stopp för stamcellsforskning och fri abort.

Denna utveckling uppmärksammades under ett seminarium i Almedalen med rubriken ”Är aborträtten hotad i Europa?”. Kanske bör man, som Expos Alex Bengtsson sa under seminariet, vara försiktig med att vara allt för alarmistisk. Åsikterna och partierna har länge varit aktiva runt om i Europa.

Men samtidigt befinner vi oss i ett Europa där högerpopulismen blir allt mer högljudd. Det vore dumt att inte lyssna på dessa varningssignaler.