Jonas Nordling

Nu blir det fredagsmys igen. Och om samtalsämnena tryter i helgen eller du bara vill skapa lite friktion vid middagsbordet så kommer här som vanligt några förslag.

För ett tag sedan tog jag tåget från Danmark. Efter den sedvanliga passkontrollen hängde två tjänstemän kvar i vagnen. De tog sikte på en specifik person, en yngre man. De ställde sig vid dennes säte och sa att de var från tullen. Inför ögonen och öronen på oss andra i vagnen förhörde de passageraren, samt fick honom att ställa sig upp och dra ned sina byxor. Den unge mannen svarade artigt på deras frågor och gjorde som de sa. Tullarna fann inget misstänkt, och de lämnade vagnen.

Jag såg på den unge mannen som drog upp sina byxor, och funderade på hur jag hade reagerat om jag varit i hans sits. Men det var jag ju inte. Han var den ende i vagnen som kunde tänkas komma från ett utomeuropeiskt land.

Händelsen fick mig att fundera på hur mannen skulle kunna ha reagerat. Ett sätt vore ju att klaga hos själva myndigheten. Men hur fungerar sånt hos Tullverket? Det bad jag vår reporter Ottilia Hammarlund ta reda på, vilket slutade i en viktig granskning.

Det blev också uppenbart att Tullverket inte var vana vid att någon ville ta del av denna typ av handlingar, vilket påminde mig om att alla våra myndigheter ständigt måste tränas i offentlighet. Av oss alla förstås, men framför allt av oss journalister.

Det finns många verksamheter med folket som uppdragsgivare där redaktionell bevakning helt saknas och därför ska vi försöka göra vad vi kan för att granska dem närmare. Har du något tips om vilken offentlig instans vi borde hälsa på nästa gång så är det bara att höra av dig. Och om du vill stötta oss i våra ambitioner att bli bättre och starkare, så glöm inte att riktig journalistik aldrig är gratis.

Jag hoppas att du redan får vårt nyhetsbrev, samt att du ser till att alla kloka människor du känner också får det. Det är så vi kan växa, och få det öppna demokratiska samtalet om ett bättre och mer rättvist samhälle att ständigt vinna ny mark.

Och om samtalsämnena tryter, varför inte snacka lite om Serie-Magasinets insändarsida? Eller åtminstone höra mig göra det?

Ha en bra helg!

Jonas Nordling

Chefredaktör Dagens Arena