Vilken typ av kultur vi konsumerar varierar beroende på klass, kön, ålder och bakgrund. Vid tisdagens SOM-seminarium presenterades statistik över vår kulturkonsumtion.

Fler kvinnor än män läser böcker, fler män än kvinnor går på hockey. Folk under 30 prioriterar i högre grad än äldre generationer kulturutövning, förutom när det gäller handarbete, där 65-plussarna regerar. Högre tjänstemän konsumerar mest kultur, arbetare minst. Klassresenärer läser oftare böcker. Och så vidare. Inga stora överraskningar egentligen.

Det finns dock guldkorn. SOM-institutets forskare har även ställt frågor om musikförakt. Techno och house uppbringar mest ogillande, tätt följt av metal. Tredjeplatsen delas av dansbandsmusik och jazz (skillnaderna är stora beroende på ålder). Samtidigt innehar dansbandsmusik och metal plats två respektive tre gällande vad de som svarat i undersökningen mycket gärna lyssnar på. Kärlek eller hat, metalkillar mot jazzkatter.

Det är inte helt osannolikt att kulturelitens operavurm och hat mot dansband och metal har ett finger med i spelet vad gäller musik i offentligheten. Dansband i TV blir alltid till spektakel eller parodi, och när Opeth, ett av flertalet svenska metalband som gjort internationell succé (9,5 miljoner lyssningar på MySpace), spelar i Sverige är det på metalfestival i Sölvesborg. Inte i offentligheten.

Samtidigt debatteras huruvida vi ska uppföra ett nytt operahus i Stockholm. Av de som svarat på SOM-institutets undersökning är det färre än 5% som går på opera, en gång i kvartalet.