Arber Gashi. Foto: privat.

En starkare familjepolitik kräver både investeringar och mod att prioritera rätt

Att alla barn ska få en bra start i livet är ett av de mest grundläggande målen för socialdemokratisk politik. Därför har vi socialdemokrater i vårt budgetförslag lagt fram en efterlängtad höjning av barnbidraget – för första gången på många år. Vi vill även permanenta tillägget i bostadsbidraget, som den nuvarande regeringen tyvärr avskaffar i sommar. Men för oss räcker det inte att bara satsa mer.

Vi måste också våga prioritera, våga ompröva, och våga rikta resurser dit behoven faktiskt är som störst.

Inte om att spara pengar

Det är bakgrunden till att vi föreslår en översyn av flerbarnstilläggets konstruktion, i linje med vad Riksrevisionen rekommenderar. Det handlar inte om att spara pengar eller att skära i välfärden – utan om att säkerställa att varje krona används där den gör som mest nytta för barnen.

I den offentliga debatten har det uttryckts oro för att detta skulle hota en generös och generell familjepolitik. Det är en förståelig oro, men den bygger på en felaktig premiss.

Vår föreslagna höjning av barnbidraget är redan finansierad och budgeterad. Den står inte i motsats till att vi samtidigt vill se över flerbarnstillägget. Tvärtom – båda åtgärderna syftar till att stärka tryggheten för barnfamiljer.

Riksrevisionen har i rapporten Statens utgifter för barn (RiR 2023:12) pekat ut att just flerbarnstillägget för det andra barnet har låg träffsäkerhet. Det vill säga att pengarna ofta går till hushåll med god ekonomi, snarare än till de familjer där behoven är störst. Det står i kontrast till flerbarnstillägget för större barnkullar – till exempel från det femte barnet och uppåt – där nästan 90 procent av stödet går till hushåll i de lägsta inkomstdecilerna.

Pressad ekonomi

Samtidigt vet vi att ensamstående föräldrar, särskilt kvinnor, alltför ofta lever med en pressad ekonomi. Oavsett om de har ett, två eller tre barn. I många fall räcker inte barnbidraget, flerbarnstillägget eller andra stöd för att täcka stigande boendekostnader, dyrare mat och ökade utgifter.

Det är därför vi vill pröva om resurser som i dag inte träffar rätt, bättre kan användas till att stärka stöd för ensamstående föräldrar och barn i ekonomisk utsatthet. Det kan till exempel handla om förbättrat bostadsbidrag eller andra former av riktade insatser. Detta behöver helt enkelt utredas för maximal träffsäkerhet. För oss handlar det inte om att montera ned den generella välfärden – utan om att förbättra den, komplettera den, och göra den mer jämlik.

Vi är väl medvetna om att förändringar av etablerade system väcker starka känslor. Och det ska de göra – det handlar om barns trygghet och familjers livsvillkor. Men vi menar också att en politik som utformades för en annan tid ibland måste justeras för att fungera i dag. Det innebär inte att barn i stora familjer inte ska få stöd – det ska de. Men det är rimligt att granska varför flerbarnstillägget ökar med varje barn, trots att merkostnaderna per barn faktiskt minskar i större hushåll. Riksrevisionen menar att det saknas fördelningspolitiska skäl till just den konstruktionen, och vi delar den bilden.

Inlåsningseffekter

Vi ser också, i vissa fall, risk för inlåsningseffekter, där familjer får svårare att ta klivet in på arbetsmarknaden. Det är en fråga som måste tas på allvar – inte för att skuldbelägga, utan för att skapa verkliga möjligheter till självständighet, försörjning och framtidstro. Här har vi som samhälle ett ansvar att både ställa krav och ge stöd – med utbildning, barnomsorg och insatser som leder till jobb.

För oss socialdemokrater är den ekonomiska familjepolitiken ett verktyg för jämlikhet, inte för att bevara status quo. Därför måste vi våga se över det som inte fungerar. Våga fråga om pengarna når rätt. Och våga tänka nytt för att barn ska få den trygghet och de livschanser de har rätt till – oavsett om de växer upp i en tvåbarnsfamilj i villa, eller med en ensamstående mamma i en trång lägenhet.

Familjepolitiken måste både vara generell – och träffsäker. Vi behöver investera mer – ja. Men vi behöver också prioritera bättre.

Arber Gashi, riksdagsledamot (S), Socialförsäkringsutskottet