Ilan De Basso skriver slutreplik i debatten med Abir Al-Sahlani.

Slutreplik I ett tappert men tafatt försök vill Centerpartiets Abir Al-Sahlani ställa sig i mitten mellan högerpartierna och Socialdemokraterna, när Centern är ytterst ansvariga för nuvarande oreda på arbetsmarknaden. Det skriver Ilan De Basso i en slutreplik till Abir Al-Sahlani.

Vi socialdemokrater gick till val på att stoppa exploateringen av arbetskraft genom stärkta kontroller och regelverk. Jag är kritisk till regeringens förslag eftersom det framför allt krävs en arbetsmarknadsprövning för att komma till rätta med oredan. Det är häpnadsväckande att Centerpartiet inte gjort en självrannsakan i debatten och därtill försvarar nuvarande läge. Lustigt nog glömmer Al-Sahlani även att nämna varför arbetsmarknadsprövningen är så viktig.

2008 drev alliansen med (C) igenom ett av världens mest liberala regelverk för arbetskraftsinvandring. Centerpartiets inblandning bäddade för en arbetsmarknadspolitik där själva affärsmodellen är att importera arbetskraft utan ett faktiskt kompetensbehov.

Missbruket av utländsk arbetskraft är inte avgränsat till något enstaka litet skurkföretag

Det är ingen slump att det inom branscher och yrken med hög arbetskraftsinvandring också förekommer omfattande problem, missbruk av system och utnyttjande av arbetskraft från tredje land.

Al-Sahlani skriver att ”ingen företagare vaknar på morgonen och bestämmer att man ska rekrytera människor direkt från andra sidan jordklotet”. Men den affärsmodellen är särskilt utbredd bland bemanningsföretag och i kriminella nätverk som utnyttjar den fria rörligheten i Europa för att finansiera sin verksamhet. Samma affärsmodell som (C) försvarar.

I Sverige möts vi nästan varje vecka av rapporter om nya fall och domar av människoexploatering eller arbetslivskriminalitet. Missbruket av utländsk arbetskraft är inte avgränsat till något enstaka litet skurkföretag, det utnyttjas av företag som omsätter miljarder kronor varje år.

Så länge lagen tillåter exploatering av arbetskraft, kommer det finnas skrupelfria aktörer som ser en chans att tjäna pengar genom att utnyttja den osunda konkurrens som genomsyrar Europas arbetsmarknad. Högern, (C) inkluderat, är de som avskaffat kontrollerna som skyddat svenska arbetare. Att skydda företagens rätt att exploatera och utnyttja människor är ingen fjäder i hatten, Al-Sahlani!

Att endast höja försörjningskravet utan vidare åtgärder för arbetskraftsinvandring och tro att det ska lösa problemen är naivt. Med Socialdemokraternas förslag kan vi komma åt kriminaliteten och ojämlikheten på arbetsmarknaden samtidigt som Sveriges konkurrenskraft stärks.

Vägen till fler jobb går aldrig via låga löner eller försämrade villkor, vi ska ha ordning och reda på såväl svensk som europeisk arbetsmarknad.

Ilan De Basso (S), Europaparlamentariker