Tanvir Mansur

fredagskrönika Samhället har gett upp inför ordningsvakterna. Förr tillhörde våldsmonopolet i Sverige polis och militär. Men idag har privata bolag rätten att använda våld mot civila.

Den senaste tiden har flera videor dykt upp på nätet som visar på ordningsvakters överdrivna våldsanvändande. Efter den stora poesitävlingen Ortens Bästa Poet i Rinkeby stod både polis och ordningsvakter vid tunnelbanan. En svart kille blev upptryckt mot en vägg i ett slags polisgrepp, och hans vän nedhållen på golvet. Trots att de höll sig lugna och inte hade gjort någonting.

I Kista Galleria var det en fullvuxen man anställd som ordningsvakt som valde att knuffa ett barn som väger 30 kilo över räcket till rulltrappan. Sedan släpade han pojken och hans kompis till insidan av gallerian där de blir suttna på. Rädda Barnen beskriver händelsen som barnmisshandel.

En höggravid kvinna var i tunnelbanan på väg till sjukhuset för att hon hade förvärkar. När hon inte hittade sitt SL-kort valde ordningsvakter som var med att dra den här kvinnan ut ur tågvagnen, ut på plattformen. En av vakterna tryckte ner hennes gravida mage mot en bänk på perrongen, och enligt uppgift satte ett knä mot hennes rygg. Hon fördes till ambulans, och barnet föddes ett par veckor efter händelsen, tidigare än planerat.

I Polismyndighetens föreskrifter om ordningsvakter står det: “En ordningsvakt ska i sitt arbete uppträda på ett sätt som inger förtroende och aktning. Han eller hon ska uppträda hövligt, hänsynsfullt och med fasthet samt iaktta självbehärskning och undvika vad som kan uppfattas som utslag av ovänlighet eller småaktighet.”

Nu har alla ögonen öppna och bevakar de som ska bevaka oss. Det är rätt.

Det som de här tre fallen har gemensamt är att offrena är svarta svenskar. Det finns ordningsvakter som misstänkliggör människor med utländsk bakgrund. Vi som drabbas av det här misstänkliggörandet känner alla någon som har drabbats av just det. Det betyder inte att alla ordningsvakter är rasister. Det betyder att det finns ett system som behöver förändras så att det inte sker. Och att samhället måste ta det på allvar.

TV4:s Kalla Fakta visade i sitt avsnitt om rasprofilering hur utbrett det här problemet är. Över hundra svenskar vittnade om att ha drabbats av etnisk eller rasbaserad profilering av ordningsvakter och poliser. Det finns mer forskning om det här i andra länder, som Storbritannien. Men Civil Rights Defenders har tillsammans med kriminologforskaren Leandro Schlarek Mulinari skrivit en rapport som visar hur olika profileringen kan se ut.

Utbildningen för ordningsvakter är 10 dagar lång. Tänk på det en stund. Vad kan du göra på tio dagar? Det är två arbetsveckor. Samtidigt är polisutbildningen är fem terminers studier på heltid. Det inkluderar även en sex månaders tjänstgöring som polisaspirant vid en polismyndighet.

Tänk om vi skulle gjort så med ett annat yrke, bara gett dem rätt att använda våld mot civila personer efter en tio dagars konferens. En ICA-kassör som blir upprörd över att en kund tar för många plastpåsar. Den hoppar över kassan och håller fast kunden på golvet och ringer polisen. “Jag har faktiskt gått en tio dagars utbildning, så jag får göra så här!”. Det är förstås absurt. Det är även vårt system med ordningsvakter. För det är privata bolag som har rätt använda våld.

En av 12-åringarna i Kista som missade sin födelsedag fick till slut fira med över hundra personer i Folkets Husby. Samma förening har anordnat samtalskvällar för oroliga grannar och föreläsningar om vilka rättigheter vi har när ordningsvakter använder våld.

Nu har alla ögonen öppna och bevakar de som ska bevaka oss. Det är rätt. Det kommer komma fler videoklipp och vittnesmål. Det gäller också att ställa krav på de som beställer ordningsvakterna. Gallerior, sjukhus, restauranger och kollektivtrafiken. Men också landstingen, kommunerna och Riksdagen. Se till att ingen glömmer bort att det här sker på deras beställning. Ring, mejla och tjata. För alla måste använda sin makt för att se till att det inte sker igen.

Tanvir Mansur är skribent och producerar podcasts