Krönika Det angrepp Robert Hannah gör på Centerns nye partiledare är bortom sans, och ett bra exempel på hur hans eget parti försöker omdefiniera vad liberalism är.

Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah skrev en kommentar till Centerns val av ny partiledare.

Egentligen borde man väl låta det passera i tystnad, men det han skrev var så totalt över gränsen, så fundamentalt dumt, att det är omöjligt att inte säga några ord om saken.

Så här skrev Robert Hannah:

”Förstår varför C väljer Muharrem Demirok. Det finns inget mer woke än att vara muslim OCH medlem i svenska kyrkan. Det är helt ologiskt men logiskt med Cs nya ideologi. Centern har rört sig bort från liberalismen till att precis som svenska kyrkan göra woke till överideologi.”

Man kan göra som Gulan Avci också. Bara som ett tips.

Man kanske kan bortse från det ironiska i att en politiker som aktivt valt att samarbeta med Sverigedemokraterna menar att ett annat, betydligt mer utpräglat liberalt parti, har rört sig bort från liberalismen.

Man kanske till och med kan bortse ifrån Hannahs bisarra användning av versaler, en vana han kan ha lärt sig i någon av alla högerextrema trådar på nätet, där användningen av versaler är GANSKA vanligt förekommande.

Men det går inte bortse ifrån det politiskt korkade i att håna ett parti och en blivande partiledare i ett parti som har goda chanser att befinna sig som vågmästare i riksdagen.

Menar Hannah alltså att Muharrem Demiroks bakgrund och tro är viktigare än hans värderingar och kompetens?

På ett annat ställe, alltså inte på planeten Bizarro, där allt mer av debatten inom Liberalerna tycks befinna sig, brukar det annars vara en liberal paradgren att vilja bortse från identitet och bakgrund och låta just kompetens vara avgörande.

Eller menar Hannah alltså att en person som är ”kulturell muslim” inte bör gå med i Svenska kyrkan? För han förstår väl att begreppet ”kulturell muslim” inte betyder att man är troende muslim? Att det handlar mer om var man kommer ifrån.

Eller är hans tanke att de svenska partierna till partiledare bara bör välja personer som kan intyga att de alltid varit kristna? Räcker det förresten med bara den egna erfarenheten, eller gäller kravet i flera generationer?

Nej, troligen inte. Läser man hans inlägg närmare liksom den diskussion som uppstått inser man att hans angrepp också riktar sig mot Svenska kyrkan, som anses vara för woke, alltså ta allt för stor hänsyn till sådant som minoriteters rättigheter, HBTQ-rättigheter och jämställdhet. När jag växte upp var just dessa frågor hårt förknippade med just liberalism, medan det ansågs konservativt att motsätta sig den utvecklingen.

Robert Hannah har uppenbarligen, tillsammans med resterna av sitt parti, gjort ett försök att omdefiniera detta.

Världen tittar på, utan att låta sig övertygas.

Det finns ju andra sätt att närma sig Centerns val av ny partiledare. Hannahs partikamrat Gulan Avci gjorde ett eget inlägg efter att valberedningen lagt fram sitt förslag. Hon skrev ”Stort grattis” och hoppades att Centern skulle bli ett parti som kan samarbeta med de andra borgerliga partierna.

Så kan man också göra. Bara som ett tips.

På Facebook skriver Amanda Valentin, som lämnat Liberalerna efter uppgörelsen med SD, till sina tidigare partikamrater: ”Är ni inte oroliga att Robert på samma sätt grundlöst börjar ifrågasätta olika tillsättningar inom Liberalerna.”

Det är en motiverad fråga.