De skriver om qx-galan.
Emma Fastesson Lindgren och Daniel Vencu Velasquez Castro.

Debatt Varje dag legitimerar Liberalerna Sverigedemokraterna och deras hbtqi-fientliga inställning till livet, skriver Daniel Vencu Velasquez Castro och Emma Fastesson Lindgren.

I veckan var det QX-gala. Där hyllades hbtqi-rörelsen och personer som gjort betydande insatser för alla människors lika värde. Galan är en fest för kärlek och allas rätt att få vara den man är.

Men utanför Cirkus portar styrs Sverige av den mest högerkonservativa regeringen i modern tid och det största partiet i samarbetet är landets mest hbtqi-fientliga. Det märks.

Den enda anledningen till att Liberalerna har sina poster och får fina inbjudningar är för att de sanktionerat hbtqi-fientliga krafter

I vårt land är det numera vardagsmat för hbtqi-personer att bli misstänkliggjorda och hatade på av sverigedemokratiska politiker. Exempel på detta är Jimmie Åkessons utfall om dragqueens som läser sagor för barn, Björn Söders ihopkopplande av pedofili och prideparaden samt att företrädare på partiets Landsdagar ville kasta ut specifika dragqueens ur landet.

Hatet är också synligt i Europaparlamentet där SD gång på gång backar upp Ungern. Ett land där hbtqi-personer misstänkliggörs och där bokhandlare som säljer böcker med hbtqi-relationer bötfälls.

Sverigedemokraternas återkommande hat är ett tydligt tecken på att det inte är enskilda företrädares åsikter, utan praxis.

Det är faktiskt helt sjukt att partier som betraktar sig som liberala gjort sig beroende av och samarbetar med detta parti. Varje dag går Johan Pehrsson till jobbet för att Jimmie Åkesson vill det. Varje dag går jämställdhetsminister Paulina Brandberg till jobbet för att Richard Jomshof och Björn Söder har godkänt det. Varje dag legitimerar Liberalerna Sverigedemokraterna och deras hbtqi-fientliga inställning till livet.

I andra länder där högerextremism legitimeras har detta fått en negativ inverkan på hbtqi-personers liv. I Italien, Polen och Ungern har rättigheter rullats tillbaka med dussintals år. Liberalerna må vara naiva, men det är inte vi. Att Sverigedemokraterna skulle vara det enda högerextrema partiet i Europa som kommer att freda hbtqi-personers rättigheter är högst osannolikt.

Och sanningen är att vi inte hade behövt att utsätta oss för den här risken. Liberalerna tvingades inte in i ett illiberalt samarbete med Sverigedemokraterna. I riksdagen är majoriteten av partierna för alla människors lika värde. Men Liberalerna valde bort samarbete med progressiva partier till förmån för ett samarbetsavtal med Jimmie Åkesson.

På QX-galan skålar de liberala ministrarna i bubbel. Kom ihåg att den enda anledningen till att de har sina poster och får fina inbjudningar är för att de sanktionerat hbtqi-fientliga krafter. Idag sitter de i regeringen, men när Sverigedemokraterna ges chansen kommer de att avbryta samarbetet med Liberalerna och det fulla angreppet mot hbtqi-personer kommer att vara ett faktum.

Frågan är, varför vill liberaler hjälpa Jimmie Åkesson dit?

Istället för att liberalernas jämställdhetsminister Paulina Brandberg går på mingel och galor om hbtqi-rättigheter borde Liberalerna göra en reell insats för hbtqi-personer rätt till fria liv och avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna.

Den enda anledningen till att de blev bjudna är för att de sitter i regeringen, och de som möjliggör det är Sveriges mest hbtqi-fientliga parti. Motsägelsefullt? Ooo ja. Det är faktiskt helt sjukt att liberala företrädare ens går på QX-galan.

Daniel Vencu Velasquez Castro (S), riksdagsledamot

Emma Fastesson Lindgren (S), kandidat till Europaparlamentet plats 13 på listan