Evin Incir och Anders Österberg

debatt Svenska socialdemokrater kan inte sitta tysta så länge de grundläggande fri- och rättigheterna kränks i Turkiet. Vi kräver att både Europeiska Unionen och Europarådet höjer sina röster och att alla samvetsfångar omedelbart frisläpps, skriver Anders Österberg och Evin Incir. 

I mars månad i år hade Turkiet lokalval då det sittande regeringenspartiet AKP för första gången efter 17 år förlorade. Förlusten blev mest kännbar när det stod klart att AKP förlorat Istanbul, Ankara, Izmir och Diyarbakir.

AKPs strid om den prestigefyllda staden Istanbul förvandlades till ett stort nederlag efter omvalet, där oppositionens kandidat Ekrem Imamoglu ökade röstskillnaden från 14 tusen röster till över 800 tusen röster. En överlägsen seger för den samlade progressiva oppositionen i Turkiet. En försiktig optimism växte om att president Erdogan skulle tona ner den repressiva nationalistiska linjen. Men de senaste massarresteringarna av oppositionella politiker, tvångsförvaltningar av kommuner som styrs av det socialdemokratiska partiet HDP och hotet om militär invasion av Rojava i Syrien har återigen grusat hoppet om en demokratisk utveckling i landet.

Sedan militärkuppförsöket för två år sedan har flera folkvalda politiker blivit fängslade, bland annat HDP:s fd medordföranden Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag vilka nu riskerar långa fängelsestraff. I november 2018 fördömde Europadomstolen för mänskliga rättigheter Turkiets agerande för dess förtryck av oppositionella politiker. Det klargjordes att HDP:s före detta medordförande Selahattin Demirtas har fängslats på godtyckliga grunder.

I måndags tvångsavsattes tre borgmästare. Som många andra fängslade anklagas de för terrorism fastän de med fredliga medel arbetat för demokrati och alla folks frihet.

I måndags tvångsavsattes dessutom de tre HDP-borgmästarna i städerna Diyarbakir, Mardin och Van, mindre än 5 månader efter lokalvalen i Turkiet. Som många andra fängslade politiker, journalister och oppositionella politiker, anklagas de för terrorism fastän de med fredliga medel arbetat för demokrati och alla folks frihet i Turkiet.

Demirtas har suttit fängslad sedan november 2016 och inget tyder på att den AKP-ledda regeringen har för avsikt att respektera Europadomstolens dom. De har helt avfärdat domen, anklagelserna mot Demirtas kvarstår därmed. Med de senaste dagarnas tvångsavsättningar av politiskt valda finns det heller inga tecken på att en lösning på rådande situation finns i sikte. Enligt The Committee to Protect Journalists (CPT) sammanställning från 2018 har Turkiet nu dessutom flest fängslade journalister i hela världen. Sanningen är att den turkiska regeringen systematiskt slår ned på opposition och dissidenter.

Vi svenska socialdemokrater kommer inte att sitta tysta så länge de grundläggande fri- och rättigheterna kränks. Tillsammans med vår europeiska socialdemokratiska partiorganisation ger vi stöd för vårt systerparti HDP och andra oppositionella i Turkiet.

Vi övervakar utvecklingen och rättegångar mot de som grips. Den 18 september kommer vi att befinna oss i Strasbourg, vid Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, för att följa rättegångarna rörande Selahattin Demirtas.

Vi kräver att både Europeiska Unionen och Europarådet, som är viktiga institutioner i kampen för en mer demokratisk och fredlig värld, höjer sina röster och kräver att alla politiska- och samvetsfångar omedelbart frisläpps.

Anders Österberg (S)

Riksdagsledamot och ledamot i utrikesutskottet. 

Evin Incir (S)

EU-parlamentariker och ledamot i delegationen till den gemensamma parlamentarikerkommittén EU-Turkiet.