Dagens Arenas gästkrönikör svarar på replik från SVT:s Eva Landahl och Mikael Pettersson. Foto: SVT, Eva Edsjö / SVT

Replik Kritiken mot SVT Agendas partiledardebatt är missledande, replikerar ansvarige utgivaren och projektledaren. Det vore trevligt om ni svarade på kritiken, svarar Sofie Eriksson.

Det finns några felaktigheter i Sofie Erikssons artikel om Agendas partiledardebatt.

Agenda gör partiledardebatter i samband med att regeringen och oppositionen i riksdagen lagt fram sina budgetförslag och det därmed presenterats ny politik, denna gång i nya konstellationer. Den första timmen ägnades därför åt att debattera två ämnen där det finns tydliga åsiktsskillnader i det nya politiska landskapet, Lag och Ordning samt Jobb och Välfärd.

Under ämnet Lag och Ordning talade Jimmie Åkesson om ”importerad brottslighet”. Sofie Eriksson ger i sin text intrycket att det var tyst i studion när Åkesson gjorde sitt uttalande. Det ger en felaktig bild eftersom Agendas programledare direkt efter inlägget bad en av Åkessons motdebattörer att kommentera det som sagts.

Eftersom debatten hölls tre veckor före det stundande EU-valet valde vi i andra timmen två ämnen som väljarna pekat ut som några av de viktigaste inför det valet, Klimat och Miljö samt Invandring och Integration (inte Migration och Invandring som Sofie Eriksson skrev i sin artikel).

Om detta skriver Eriksson att ämnet Klimat och Miljö ”handlade nästan bara om kärnkraft”. Det är missvisande. Kärnkraften hade förvisso en stor plats i debatten, men ämnet handlade till merparten om andra frågor, till exempel gemensam koldioxidskatt inom EU och flyget.

Eva Landahl, ansvarig utgivare Agenda

Mikael Pettersson, projektledare Agenda

Svar direkt från Dagens Arenas gästkrönikör Sofie Eriksson: 
Tack för svaret! Ber givetvis om ursäkt för sakfelet i beskrivningen av området Invandring och Integration. Det är nu rättat.

I övrigt handlar detta om olika uppfattningar. Att be någon annan kommentera är inte samma sak som att själva markera, vilket är vad texten efterfrågar exempelvis. 

För det är tråkigt att SVT Agenda inte vill kommentera det som texten egentligen handlar om. Att debatten upplevdes gnällig, elak och pessimistisk. Att formatet trissade upp stämningen så att nästan bara cyniska oneliners blev kvar. Att det inte blev några djuplodande debatter. Att områdenas indelning i sig uppfattades vara missriktade.

Det är många människor som känner detta. Det har jag märkt av gensvaret på texten. Jag hoppas SVT Agenda, och partiledarna, kan ta till sig kritiken. För vi vill ju titta egentligen, men inte på sånt som gör en less på livet.