AP-fonderna behöver långsiktiga och trygga investeringar – låt dem hjälpa till att bygga bort bostadsbristen. Det skriver Gabriel Wikström och Riad Aliefendic på SSU.

Många studenter har de senaste veckorna förberett sig på en flytt till en ny stad där en spännande utbildning ska påbörjas, där nya vänskaper väntar och där kärleken kanske dyker upp. Men för många studenter är dessa veckor i stället förknippade med stor ångest. Det är svårt att hitta en bostad och skapa sig ett hem. Varje år tvingas till exempel studenter tillfälligt bo i tält. Det är helt ovärdigt ett välfärdssamhälle som Sverige.

På grund av att samhället inte kan erbjuda ett boende väljer tyvärr många att inte flytta och påbörja denna händelserika period i sitt liv. Det är ett slöseri med människors drömmar och ett misslyckande för oss alla när framtida akademiker inte utbildas. Alla politiska partier håller med om det, men det finns ideologiska skillnader där de borgerligas idéer inte räcker till. Den moderatledda regeringen vill, av ideologiska skäl, inte att staten ska bygga bostäder vilket drabbar såväl samhället som studenter hårt.

På SSU:s kongress i början på augusti antogs ett gediget reformprogram för bland annat bostadspolitiken. SSU är tydliga med att staten, kommunerna och landstingen har ett ansvar för att upprätthålla grundlagens målsättning om bostaden som en social rättighet.

1. För det första anser SSU att AP-fonderna ska användas till ett ökat bostadsbyggande. AP-fonderna behöver långsiktiga och trygga investeringar och unga studenter och förvärvsarbetare kräver bostäder.

2. För det andra anser SSU att precis som att vi har allmännyttiga bostadsbolag behöver vi allmännyttiga byggbolag. Det offentliga ska kunna bygga när de privata aktörerna inte vill.

Politiken i Sverige har under en alldeles för lång tid inte vågat göra det som är bra för allmänintresset, utan har låtit marknadsintresset få gå före.

3. För det tredje vill vi se investeringsstöd för bostadsbyggandet. I de andra nordiska länderna finns det någon form av investeringsstöd för bostäder. SSU är helt övertygade om att ett sådant investeringsstöd är en av de viktigaste förutsättningarna för att byggandet ska ta fart. Enligt statistik från Boverket färdigställdes det 5 700 lägenheter 2002 i Sverige då Socialdemokraterna styrde. 2012 färdigställdes endast 541 bostäder. Detta är ingen slump utan en konsekvens av borgerlig politik.

Genom SSU:s bostadspolitik kommer fler studenter att få flytta hemifrån, utbilda sig och kanske få träffa kärleken. Framför allt kommer de kunna se fram emot en framtid där möjligheten till ett eget hem är en realitet och inte bara en dröm.

Gabriel Wikström, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU
Riad Aliefendic, Bostadspolitisk talesperson Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU