Minst ett dussin byggnadsarbetare från Kazakstan har olagligt och med löner långt under avtalet arbetat med byggbolaget Fabeges renovering av Skatteverkets lokaler i Sundbyberg. Det avslöjade Dagens Arena häromdagen.

Trots identifikationskort och närvarolistor har arbetsgivare som skoningslöst utnyttjar arbetare och inte drar sig för svartjobb nästlat sig in också i lokalerna för den myndighet, Skatteverket, som ska bekämpa just det.

Det är ironiskt, men ingenting att bli förvånad över.

De senaste åren har det skett en formlig explosion av utländska byggentreprenörer i Storstockholmsområde. De flesta av dem är seriösa. Men i sitt följe drar de med sig skumma underentreprenörer, mellanhänder som vill sko sig på fattig arbetskraft från andra länder.

Det beräknas att det finns runt 10 000 utländska byggjobbare enbart i Stockholmsområdet. Några underbetalda genom att vara anställda av bemanningsföretag från sina hemländer, andra genom att låtsas vara egenföretagare.

Längst ner i kedjan finns de som inte ens har arbetstillstånd och får betalt i form av hundralappar av människohandlare.

Det är självklart inte fel om folk kan komma till Sverige och tjäna pengar. Felet
är att de utnyttjas.

Miljöpartiets och migrationsmarknadsminister Tobias Billströms (M) slappa kompromiss om arbetskraftsinvandring har bäddat för en växande svarthandel med arbeten. Vilket i sin tur gör att facket, skattemyndigheterna och Migrationsverket i dag mer eller mindre tycks ha tappat kontrollen över utvecklingen.

Skatteverket har visserligen förtjänstfullt tagit itu med lönedumpingen inom åkerinäringen. Där polska lastbilschaufförer som låtsas vara egenföretagare och som riskerar människoliv när de överskrider tillåtna arbetstider. Men bulgariska bärplockare eller letter som röjer i skogen finns i en värld där myndigheterna lätt kan framstå som hjälplösa.

Det anständiga Sverige vill sitta vid vita restaurangdukar och helst inte tänka på att de serveras av folk som bor i en skrubb ovanför krogen och får betalt i 20-lappar. Eller att kontorsrummen de arbetar i har rests av rättslösa arbetare som får betala med sin hälsa under de långa timmarna av övertidsarbete.

Samtidigt som en del av oss gnäller över greker som inte betalar skatt, gör den svarta sektorn i Sverige att vi varje år lär tappa 65–70 miljarder kronor i skatteintäkter.

Det är hög tid att minska hyckleriet. Det är dags att ge skatteverket och migrationsverket större resurser, så att de kan göra mer än enstaka nedslag.

Lagarna måste skärpas så att man vet vem som jobbar och till vilka villkor. Och med tanke på skatteverkets renovering av sina lokaler i Sundbyberg – för offentlig upphandling måste kollektivavtal gälla. Skattemedel får inte gå till lönedumpning.