I Dagens Arena den 11 mars påstår Greenpeaces kampanjchef Patrik Eriksson att Svensk Kärnbränslehantering (SKB) skulle ha bråttom med att lämna in sina ansökningar för att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. Inget kunde vara mer fel. SKB har forskat och utvecklat sin lösning KBS-3 i 30 års tid. I dag anser vi oss ha kunskapen som krävs för att bygga ett slutförvar i Forsmark som uppfyller samhällets högt ställda krav på långsiktig säkerhet. Därmed vill vi få vår lösning prövad.

SKB:s kunskap vilar på decenniers samarbete med oberoende forskare och ansedda akademiska institutioner i Sverige och internationellt. Genom åren har vi lagt åtta miljarder kronor på forskning och samarbetat med bland andra Chalmers, KTH, Uppsala universitet, British Geological Survey, University of Bern med flera. Helt enligt 12§ kärntekniklagen presenterar SKB vart tredje år sedan 1986 all sin forskning för myndigheter och andra intressenter. Strålsäkerhetsmyndigheten granskar och regeringen godkänner.

Oaktat kärnkraftens vidare utveckling i Sverige har vi kärnavfall som måste tas om hand på ett säkert sätt för människa och miljö – på både kort och lång sikt. Detta är SKB:s uppdrag. Vi utför det årets alla dagar med mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn och med slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall i Forsmark. Nu är vi redo att ta nästa steg.

Carl Sommerholt, Kommunikationschef SKB.