S har låtit varumärkesskydda den ”nordiska modellen”. I S-tidningen AiP visar Inger Segelström stolt upp ett dokument från Patent- och registreringsverket. Men för att vinna en strid krävs mer än ett papper.

I decennier har M förtalat Sverige. Nu talar de lyriskt om den svenska modellen. Propagandaminister Schlingmann försöker marknadsföra ”Varumärket Sverige”. Så ska M behålla kommandot över den svenska debatten.

Schlingmanns senaste ”upptäckt” är att den svenska modellen inte bara är kollektivt organiserad. Den har även frigjort individerna. Han har läst en bok och en uppsats av Henrik Berggren och Lars Trägårdh. Deras poäng är lika enkel som självklar. Höga skatter, stark stat och offentlig sektor har gjort oss mindre beroende av familj och social bakgrund – själva syftet med Erlanders och Palmes reformer. Nu vill M torgföra detta som en liberal modell. Den har frigjort individerna!

Vissa socialdemokrater reagerar med den vänstra ryggmärgen. AiP menar att Berggren och Trägårdh har en liberal förklaringsmodell av det nordiska välfärdsbygget. Lena Sommestad menar i samma tidning att den nordiska modellen är mer än individualism. Den handlar även om ”social sammanhållning” och att människor ser sig som samhällsmedborgare. Vilket är kärnan i Berggrens och Trädgårdhs analys.

En smartare strategi vore att applådera att M retoriskt har övergett sin tidigare extremism. Schlingmann talar plötsligt om ett samband mellan små inkomstskillnader och kreativitet. Trygghet skapar utveckling. Han låter kanske inte som en socialdemokrat. Men i varje fall som en företrädare för den svenska modellens grundbult.

Problemet är att M spelar dubbelt. De har försämrat villkoren för arbetslösa och sjukskrivna. Minskat tryggheten och sammanhållningen. Syftet var att få individer tillbaka i arbete. Men konsekvensen blev, som DN äntligen rapporterade i går, att två av tre arbetslösa inte får någon arbetslöshetsersättning alls. Genom höjda a-kasseavgifter har en halv miljon drivits ur a-kassorna. Nu tvingas 120 000 att leva på socialbidrag. En fördubbling sedan 2006.

Det egentliga syftet var ökade inkomstskillnader. Tvärtemot Schlingmanns högstämda retorik. ”Reformerna” skulle pressa ned lägstalönerna. Borg har öppet argumenterat för en låglönemarknad i Sverige, förklätt i ordet ”arbetslinje”. FP, C och arbetsgivarna argumenterar helt öppet för frysta och sänkta lägstalöner.

M talar väl om den svenska modellen. Men glömmer att den dels har upprättat en skyddsvall mot låglönejobb och dels har bidragit till att utveckla jobb högre upp i förädlingskedjan. Regeringens ointresse för näringspolitik framstår därför som logisk. M har nämligen en teoretisk förståelse av Sveriges ekonomi. Schlingmann är en skicklig pr-manipulatör. Reinfeldt en politikerbroiler. Borg en gammal kapitalplacerare som betraktar ekonomin som en abstrakt papperskonstruktion.

De säger sig omfamna den svenska modellen. Även det gäller i teorin. Inte i praktiken.