Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), Joakim Sandell (S),

debatt Våra elevers rätt till god utbildning och trygg skolgång kan inte vänta. Därför kommer vi att fortsätta göra allt vi kan för att lindra marknadsskolans konsekvenser, skriver Joakim Sandell (S), riksdagsledamot och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Få kommuner har erfarit konsekvenserna av 90-talets skolmarknadsreformer så påtagligt som Malmö. Det drev oss till att tidigt formulera en kritik av systemet. Men framför allt har det inneburit att vi sett behov av lokala åtgärder för att för att motverka dess negativa effekter.

I dag lanserar Socialdemokraterna i Malmö en antologi om Malmös skolresa. Vi har låtit elever, lärare, forskare och politiker på nationell och kommunal nivå komma till tals. Tillsammans tecknar de en bild av en verksamhet där varje dag bär med sig löftet om att något enastående kan hända. Men de vittnar också om utmaningar så stora att de emellanåt kan kännas övermäktiga, inte minst oron över skolsegregationen och den minskande likvärdighet som följer i dess spår.

Vi är övertygade om att det görs mycket rätt i Malmös skolor. Som styrande parti har vi sett till att en allt större del av skolans resurser hamnar i klassrummen. Vi har stöpt om organisationen för att möta skolornas behov av stöd och utveckling. Vi har infört en träffsäker metod för att fördela resurser efter behov, så att skolorna med störst utmaningar får mer.

 

Vi är stolta över att andelen gymnasiebehöriga i nian fjol var den högsta någonsin i Malmö.

 

Och det är med stolthet vi kan säga att vi nu blickar tillbaka på tio år av positiv resultatutveckling där andelen gymnasiebehöriga niondeklassare ifjol var den högsta någonsin i Malmö.

En röd tråd har varit ambitionen att ge rektorer och skolpersonal bättre förutsättningar att göra sitt jobb. Att ge professionen arbetsro och undvika detaljstyrning. Svensk skola skriker efter tillit. Men den tilliten är inte möjlig så länge konkurrens och vinst – snarare än elevernas behov – styr utvecklingen. Därför måste samhället återta den demokratiska kontrollen över skolan. Skattepengarna ska gå till undervisning och välutbildad personal, inte rinna ner i aktieägares fickor.

Samtidigt har vi som kommun ett ansvar gentemot de elever som går i våra skolor här och nu. Deras rätt till en god utbildning och trygg skolgång kan inte vänta. Därför kommer vi att fortsätta göra allt vi kan för att lindra marknadsskolans konsekvenser med de verktyg som står till vårt förfogande:

För det första ska resursfördelningen till våra skolor även fortsatt ske på kompensatoriska grunder. Att skolorna med störst utmaningar och fler elever med ett stort stödbehov ska också få mer pengar är grundläggande för likvärdigheten.

För det andra måste alla elever få det stöd och den vägledning de behöver. Elevhälsans förutsättningar att arbeta förebyggande måste förbättras. Samtidigt behöver studie- och yrkesvägledningen utvecklas, så att normer och stereotypa föreställningar om yrkesval kan utmanas tidigt.

För det tredje vill vi stärka det relationella och sociala arbetet på skolorna. Det behövs fler vuxna i skolan som kan ta ansvar för och relationer med vårdnadshavare. Vi vill också fortsätta främja initiativ som ger eleverna jämlik tillgång till kultur- och fritidsaktiviteter, till exempel den framgångsrika allaktivitetshusmodellen.

Vi socialdemokrater i Malmö tycker att skolan är det viktigaste och finaste vi har, och att höstens val borde handla mer om hur vi skapar en jämlik kunskapsskola för alla barn. Vi kommer inte att presentera några pigga idéer för att styra vad lärare ska syssla med i klassrummen. Det lämnar vi till proffsen. Men vi vet vad som krävs för att skapa goda förutsättningar. Malmös skolresa har bara börjat.

Joakim Sandell (S), riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö