Maria Nilsson

Vi kan aldrig kompromissa om allas lika värde eller ta ledigt från solidaritet. Som förtroendevald är vi det dygnet runt veckans alla dagar, skriver Maria Nilsson, ordförande i Unionen Stockholm.

Jag är ordförande för Unionen Stockholm. Innan årsskiftet är slut blir vi 150 000 medlemmar.  I min roll får jag ofta träffa andra förtroendevalda från många branscher i det privata näringslivet.

När vi förtroendevalda träffas hittar vi ofta gemenskap när vi börjar tala om solidaritet och allas lika rättigheter och möjligheter.

Då börjar tankarna gå till hur det var i Almedalen i somras, när nazisterna tog plats ännu en gång. De gick omkring med tröjor där det stod att de var folket och inga politiker. Jag håller inte med. Åker man till Almedalen och representerar ett parti, även om man kan diskutera det, men dom vill väljas in.

Då är man politiker, hur dom än vänder på det och att dom ska representera folket. Inte det folk som jag vill tillhöra i alla fall. Det visade vi också med besked när vi var med från Unionen Stockholm i mångfaldsparaden.

Det var och är enormt viktigt att visa att vi inte tolerera att alla inte ses som lika värda. När man anser att HBTQ och Pride-flaggan är politik och inte kärlek, då har man börjat att dela upp folk.

Här måste vi alla som står för alla lika värde ställa oss upp och säga det. Bara det att första paragrafen i Unionens stadgar är allas lika värde. Det är starkt och det står vi för dygnet runt veckans alla dagar.

Att skapa inkluderande arbetsplatser där alla kan känna sig välkomna och delaktiga kräver kräver också att vi bryter tystnaden tillsammans.

Det är det som fackföreningsrörelsen handlar om att vi tillsammans stöttar och hjälper varandra. Det finns ett underbart ord för det och det är solidaritet. Att vi som har det lite bättre kan hjälpa de som inte har det så bra.

Unionen Stockholms regionstyrelse har alltid haft portalparagrafen som ledstjärna

 »Unionen är en medlemsstyrd organisation som bygger på solidaritet och värderingar som värnar grundläggande demokratiska principer i samhället samt respekten för jämställdhet, jämlikhet och mångfald samt alla människors lika värde. Förbundet är partipolitiskt obundet«

Att skapa inkluderande arbetsplatser där alla kan känna sig välkomna och delaktiga kräver inte bara en attitydförändring, det kräver också att vi bryter tystnaden tillsammans och hjälps åt med att dela med oss av kunskap som skapar medvetenhet.

Ingen annan ska bestämma vem som har mer rätt att vara på arbetsplats eller mer rätt att vara en del av arbetsmarknaden.

Vi kan bryta tystnaden genom att våga diskutera allas lika värde på fikarasten. Vi kan bryta tystnaden genom att våga tala om värderingar och människosyn.

Som förtroendevald och ordförande för Unionen Stockholm, kommer kampen för det goda arbetslivet alltid vara prioriterat för mig. Om vi som medmänniskor inte tar ansvar idag, vad lämnar vi då kvar för framtida generationer och vad kommer facket att betyda i framtiden?

Vår kärna inom fackföreningsrörelsen är och förblir solidaritet. Ett ord som vi inte kan upprepa nog.

Så kom ihåg det ni kan göra skillnad. Sköt om er där ute.

Maria Nilsson är ordförande i Unionen Stockholm.