ledare Flera SD-profiler är involverade i högerradikala mediesatsningar. SvD:s ledarsida menar att detta rimmar illa med SD:s tankar om att ingå i ett borgerligt regeringsunderlag. Det borde få Moderaterna och KD att skrota planerna på att ta stöd från SD.

Kanal Riks på Youtube är ett av flera högerradikala initiativ på mediefronten. Vem som är avsändare framgår inte av sajten. Men Riks ägs av Samtid & Framtid, ett av SD:s bolag som också ger ut tidningen Samtiden. För SvD medger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein att Riks är en satsning inför valet 2022 och att TV 4 är förebilden.

De längsta och tyngsta inslagen på Riks går under vinjetten ”samtal med samhället”. Senaste i form av en intervju med Daniel Källefors, moderat och kommunstyrelsens ordförande på Lidingö. Inslaget dessförinnan består av ett samtal med Jimmie Åkesson.

Det är inte överraskande att SD:s perspektiv dominerar i SD:s egen kanal. Särskilt tydligt blir det i samtalet mellan Åkesson och journalisten Christopher Jarnvall. Det är Jarnvall och inte Åkesson som talar om att SD gjort en framgångsrik resa ”utan motstycke” och Jarnvall understryker att hans gamla mamma är mycket förtjust i Åkessons senaste bok.

I själva verket har de högerradikala kanalerna fått omfattande offentligt ekonomiskt stöd av svenska staten.

Jarnvall försöker samtidigt att sätta en personlig ton på intervjun. Åkesson får berätta att han brukar äta tacos med sonen framför TV-apparaten på fredagskvällarna. Men några brännande frågor om Åkessons privatliv blir det förstås inte. Istället förklarar Åkesson att Moderaterna, KD och SD inte kommer att ha en gemensam valplattform till valet 2022, men att väljarna redan uppfattar de tre partierna som ett konservativt block. Åkesson hävdar också att Moderaterna och KD snabbt närmat sig SD, men att de ännu vacklar i synen på migration och ”inte riktigt förstått problemets art”. Men ”det kommer kanske”, säger Åkesson och Jarnvall håller med.

Nu är den instämmande Riks-journalisten Jarnvall inte vem som helst. Han är också grundare av NB Nyheter, som enligt en granskning av DN blivit den största högerradikala Facebooksidan under sken av att vara en nyhetsbyrå fri från värderingar. Tidigare har Jarnvall varit politisk redaktör på den mörkblå Nya Wermlands-Tidningen (NWT) och aktiv i Moderaterna.

Vid sidan av Riks finns en uppsjö av andra högerradikala Youtubekanaler, poddar, Facebookgrupper och digitala tidningar. Flera leds av personer med bakgrund i SD. I ett industriområde i Upplands Väsby driver Dick Abrahamsson, tidigare tjänsteman på SD:s riksdagskansli, en tv-studio som används av mediekanalerna Exakt24 och Samnytt. Exakt24 leds av Erik Almqvist och Samnytt av Kent Ekeroth. Båda är tidigare riksdagsledamöter för SD och båda var involverade i järnrörsskandalen 2010 då de attackerade komikern Soran Ismail och andra personer med rasistiska och sexistiska tillmälen på Kungsgatan i Stockholm.

Det är uppenbart att de två kanalerna har kontakter med SD:s nuvarande företrädare. Den 2 februari i år blev exempelvis Björn Söder intervjuad i Exakt24 och förklarade att de högerradikala alternativmedierna fyller en ”viktig funktion” och ”SD inte varit där det är idag” utan alternativmedia.

Vid sidan av dessa finns en tredje och ännu större högerradikal kanal, Swebbtv. Den startades av Jan Sjunnesson, tidigare chefredaktör för SD:s tidning Samtiden. Numera har Swebbtv tagits över av Mikael Willgert som 2016 var kontaktperson för SD. Även där har Björn Söder nyligen medverkat, men det mest uppmärksammade inslaget i kanalen gjordes med den dåvarande VD:n för Svenskt Näringliv Leif Östling hösten 2019. I den två timmar långa intervjun hävdade Östling att ”vi tagit in alldeles för mycket folk utifrån” och att samhällena i Afrika och Mellanöstern ligger ”hundra år” efter i tiden.

Högerradikala företrädare brukar hävda att det vänster-liberala etablissemanget försöker tysta alternativa medier. När Google i början av förra året stängde av Swebbtv från Youtube (den ligger kvar på den egna sajten) protesterade också Jimmie Åkesson och krävde att regeringen borde skydda Swebbtv och andra nedstängda mediers ”okränkbara rätt att finnas och verka”. Men nedstängningen av Swebbtv berodde på att kanalen spred felaktiga uppgifter om covid-19 och hade ett hatiskt innehåll – och inte på att vissa politiska åsikter skulle censureras.

I själva verket har de högerradikala kanalerna fått omfattande offentligt ekonomiskt stöd av svenska staten. Nyligen beviljade Mediestödsnämnden stöd till Exakt24, Samnytt och Swebbtv på sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

I en ledare i SvD påpekar nu Henrik Sundbom att ”SD:s nystart i relation till eterns järnrörsrasister /…/ rimmar illa med ambitionen att ingå i ett borgerligt regeringsunderlag”. Det är bara att hålla med, men det vore blåögt att tro att SD kan frigöra sig från dessa högerradikala plattformar. Även när de inte drivs direkt av SD agerar de ofta i nära symbios med partiet. En logisk konsekvens av Sundboms resonemang borde därför vara att Moderaterna och KD överger planerna på att söka stöd från SD.