
Ändå klokt att nu inte lyssna på olyckskorparna.
Northvolts konkurs var väntad. De omstruktureringar och varsel som redan hade satts i verket räckte inte. De nya kapitaltillskotten förlängde bara processen.
Sanningen var att batteritillverkaren blödde. Och utan tillräckliga intäkter läggs skulderna på hög. För att överleva måste ett företag kunna betala sina räkningar, löner och skatter.
Northvolt har blivit den främsta svenska symbolen för elektrifieringen och klimatomställningen. Den stora batteritillverkaren har mer än någon annan förknippats med det industriella löftet som skulle säkra klimatomställningen. Och samtidigt skapa nya jobb i norra Sverige, där elen är billig.
Minska beroendet till Kina
Men under senare tid har hela projektet med elektrifieringen, batteritillverkningen och det gröna stålet blivit hårt kritiserat. Av vissa. Detta är ett alldeles för stort projekt för lilla Sverige, har varit ett argument. Det kommer aldrig att gå ihop, ett annat. Vidare har det antytts att det är lite av statliga Stålverk 80 över allt detta. I varje fall i en och annan liberal ekonom och debattörs perspektiv.
Northvolt skulle minska Sveriges och Europas beroende av Kina när det kommer till batteritillverkning, och hade därför en större strategisk betydelse i dagens komplicerade geopolitiska värld. Kritikerna däremot har hävdat att Sverige och svenska företag inte ska eller kan vara ledande på det här området. Marknadsekonomin sköter detta bäst på egen hand. Och batterier från det stora landet i öst luktar inte kinesisk statskommunistisk kapitalism och diktatur.
Ungefär så har kritikerna resonerat. De här olyckskorparna har säkert fått vatten på sin kvar efter Northvolts konkurs.
Det vore oklokt att lyssna på de där locktonerna.
Samtidigt går det inte att bortse från att Northvolt-projektet blev för stort och att det gick för snabbt. Produktionen nådde inte målen och företaget hade en rad olika problem. Hela företagsbygget haltade. Northvolt hade stora problem med arbetsmiljön och flera olyckor med dödlig utgång. Ledande personer i Northvolt tog ut stora bonusar samtidigt som företaget gick med stora förluster och bad om mera pengar, ett tecken så gott som något på att allt inte stod rätt till.
Kris i tysk bilindustri
Dessutom har elektrifieringen av ekonomin och transportsektorn tappat fart. Efterfrågan har sjunkit, inte bara för att Tidöregeringen tog bort stödet för köp av elbilar här i Sverige. Det är också ett globalt fenomen. Ovanpå det här skjuter många regeringar fram tidsplanerna för övergången till fossilfritt. Samtidigt som Kina ligger långt före och kan leverera billigare batterier och elbilar. Och här talar vi om storskaliga projekt. Inte minst den tyska bilindustrin genomgår av de här skälen sin största kris i modern tid. Vilket påverkar hela Europas ekonomi.
Northvolts konkurs är förstås ett stort bakslag. Men elektrifieringen och klimatomställningen är ändå framtiden och helt nödvändig. För planeten, för jobben och för välfärden. Något annat alternativ gives icke.
Det har också varit ett oproportionerligt stort fokus på just Northvolt. Den gröna industriella omställningen är mycket större än så. Det handlar om en lång rad nya och gamla företag (inte minst i norra Sverige) som utvecklar grön produktion och gröna alternativ. För att inte tala om alla andra företag som ställer om. Det är nästan som om allt detta arbete osynliggörs.
I bästa fall kan batterifabriken i Skellefteå få en nystart. Men det bygger på att någon kan ta konkursboet. Den stora frågan är vem.
Vem eller vilka har de organisatoriska och finansiella muskler som krävs? Det vore en ödets ironi om företaget köps av Kina.
Konkursen är emellertid ett hårt slag mot den svenska ekonomin. Det är inte bara frågan om finansiella förluster. Tusentals kommer nu att förlora sina jobb. Med en ny ägarkonstellation kan många av dessa arbetstillfällen kunna räddas. Men det lär ta tid att få ordning på skutan. Men för aktiebolaget Sverige och det svenska samhället vore det djupt oklokt att inte bygga vidare på de här investeringarna. Men man behöver lära sig av misstagen.
Andra företag drabbas
Tusentals som går ut i arbetslöshet är dåliga nyheter på alla sätt och vis. Arbetslösheten är redan alldeles för hög. Och en rad andra företag kommer också att drabbas, genom minskad efterfrågan eller att räkningarna inte blir betalda. Det handlar dessutom om betydande kapitalförluster för investerare och långivare. Sverige hade behövt en ekonomisk uppgång efter en svag ekonomisk utveckling under senare år. Nu riskerar den prognostiserade uppgången att dämpas. Eller ännu värre, det kan vara början på en ekonomisk tillbakagång, i värsta fall en recession.
Redan efter Trumps tillträde och tullkrig faller börserna runt om i världen.
Jobb kommer att försvinna i Stockholm och Västerås, men det är framför allt i Skellefteå krisen kommer att vara särskilt smärtsam. Många görs arbetslösa. Många hade sett ett gott arbetsliv framför sig i Skellefteå, kanske köpt en lägenhet eller ett hus. Allt detta är förstås en stor utmaning för kommunen.
Northvolt har kört i diket. Nu behöver projektet baxas upp på banan igen. Det handlar inte bara om jobben. Utan också om klimatet. Det är mycket som står på spel.
Håkan A Bengtsson
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.