ledare Antonia Ax:son Johnson kan knappast ha missat vilka förslag Sverigedemokraterna vill ha igenom i den praktiska politiken. Hennes närmande är inte naivt.

Antonia Ax:son Johnson är Sveriges rikaste kvinna. Hon har en förmögenhet stor nog att skapa en liknande pengabinge som Joakim von Anka har. I fredags gick hon till attack mot »beröringsskräcken« gentemot Sverigedemokraterna och uppmanade Alliansen att ta makten med hjälp av Åkessons stöd.

»Om man tittar på den praktiska politiken, på det som är viktigt för näringslivet: företagarpolitiken, skatterna och ekonomin, så ser jag inte att Sverigedemokraterna behöver vara ett stort problem för Alliansen«, sa hon till Dagens Industri.

Huvudfienden för näringslivseliten har alltid varit vänstern, i form av främst Socialdemokraterna men även Vänsterpartiet. Detta grundmurade hat förblindar och förenar, vilket gör att allt som inte är Stefan Löfven eller skatter kan accepteras.

En brunblå röra är bättre än en rödgrön, eftersom avkastningen förväntas bli bättre. Näringslivstoppar är redo att offra vissa saker, människors lika värde exempelvis, för att pressa igenom högerpolitiken.

De säljer sig billigt, kanske för att de är medvetna om att det knappast är de superrika som får betala priset först.

Detta grundmurade hat förblindar och förenar, vilket gör att allt som inte är Stefan Löfven eller skatter kan accepteras.

Glädjen i detta är att näringslivet är splittrat och inte i samstämmig tystnad vinkar fram Åkesson.

Marcus Storch, som beskrivs som »näringslivsnestor« i Dagens Industri, kritiserade utspelet. Han beskrev det som enormt naivt och skrämmande.

»Går vi den vägen som Antonia och många andra i näringslivet nu föreslår är jag övertygad om att vi kommer att vakna upp en vacker dag och ställa oss frågan; vad har vi gjort?« sa han till Dagens Industri.

Till Dagens Arena sa han att mottagandet av hans reaktion varit mycket gott. Vid en rundfrågning till företrädare för stora företag i välfärdsbranschen vill dock ingen annan uttala sig vad de tycker, det är en kompakt tystnad.

Marcus Storch ska ha beröm för att han öppet tog ställning och därmed står på rätt sida av historien. *Det är också en lättnad att ytterligare 41 näringslivstoppar idag tar ställning mot ett SD-samarbete på DN-debatt. 

Och det kan sägas vara naivt att vilja släppa fram Sverigedemokraterna. Men det är för snällt, näringslivet brukar sällan vara naivt när det handlar om att räkna på kronor.

Antonia Ax:son Johnson har länge varit aktiv i Liberalerna. Men nu säger hon att i den praktiska politiken på områden som är viktiga för näringslivet behöver inte Sverigedemokraterna vara ett stort problem för Alliansen.

Detta är nästan mer häpnadsväckande än att hon anser att Alliansen bör ta makten med hjälp av Åkesson.

Vad tror hon egentligen att Sverigedemokraterna vill genomföra för praktisk politik? De har varit tydliga med att de kräver genomslag för sin politik, partiet inte kommer bli någon dörrmatta.

Och detta parti brinner inte för företagarpolitik. Det är ett parti med rötterna i extremhögern. Och inte extremhögern som i att de ogillar skatt extremt mycket, utan extremister med armbindlar.

  • Är det värt med lite praktisk Sverigedemokratisk politik i utbyte mot sänkta skatter?
  • Accepteras priset att stoppa allt asylmottagande för några förändringar i lagen om anställningsskydd?

Antonia Ax:son Johnson kan knappast ha missat vilka förslag Sverigedemokraterna vill ha igenom i den praktiska politiken.

Hennes närmande är inte naivt. Det är däremot precis som näringslivsnestorn Marcus Storch beskrev: skrämmande.

*Uppdaterad den 26 september kl 11:10.