Under 2009 anmäldes i vårt land 9 000 arbetssjukdomar och 24 500 arbetsolyckor, enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det är inte förvånande. I de flesta yrken inom LO är arbetstempot högt, ofta under stark tidspress. Sjukdomar orsakade av stress och hög arbetsbelastning ökar. Det råder ingen tvekan om att många av dagens ohälsoproblem hänger samman med brister i arbetsmiljön.

Dessa samband är exempel på vad jag hoppas att vi får möjlighet att diskutera när LO och de andra parterna på arbetsmarknaden är inbjudna till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) för samråd om arbetsmiljöfrågor (3 mars).

LO har tagit fram nya siffror ur SCB:s arbetskrafts- och arbetsmiljöundersökningar som visar en tydlig trend: Antalet löntagare med vad som kallas ”enkla jobb” har ökat de senaste 20 åren. Det innebär till att samma arbetsmoment upprepas, att arbetet har kort inlärningstid och inte ger möjlighet utveckling, samt att arbetstagaren har allt mindre inflytande över hur arbetet ska utföras. Sedan början av 1990-talet har allt fler av LO-förbundens medlemmar fått sådana ”enklare” jobb, främst gäller det kvinnor inom privat service. Vi vet att med detta följer vanligen sämre arbetsmiljö, mindre tillgång till företagshälsovård och en sämre löneutveckling.

Jag hoppas på ett konstruktivt samtal om hur parterna och staten tillsammans kan ta viktiga steg mot en bättre arbetsmiljö. Från LO:s sida kommer vi att lyfta fram följande åtgärder som vi anser är nödvändiga i ett sådant arbete.

  • Sveriges arbetsmiljötillsyn måste åter leva upp till rekommendationerna från FN:s arbetsmarknadsorgan ILO. Bland EU:s medlemsstater klarar en majoritet ILO:s rekommendationer, dock inte Sverige. För att detta ska bli möjligt krävs ökade resurser till Arbetsmiljöverket.
  • Arbetsmiljöverkets statistik måste förbättras. I dag ger den en starkt missvisande bild av hur läget faktiskt är. För de som dödas eller invalidiseras av arbetsrelaterade hjärt- kärlsjukdomar finns knappt någon statistik alls. De över 100 dödsfall som varje år orsakas av asbest redovisas överhuvudtaget inte som arbetsskada. En översyn av hela systemet för arbetsskadeprövning är därför nödvändig.
  • Arbetsmiljöforskningen måste utvecklas. Sverige behöver ett sammanhållande organ där arbetslivets forskningsbehov kan formuleras, där kunskaper och statistik om arbetslivet finns samlad och där det finns ett inflytande från arbetsmarknadens parter.
  • Det behövs mer kunskap om arbetsmiljöfrågor, både i skolan och i arbetslivet. I dag kommer elever från yrkesförberedande program ofta ut i arbetslivet utan en aning om vilka risker de möter eller vilka regler som gäller. Arbetsmiljökunskap måste göras till ett obligatoriskt ämne inom utbildningar där det är befogat för den egna hälsan eller andras arbetsmiljöer.
  • Alla anställda måste få rätt till en kvalitetssäkrad företagshälsovård. Ett förebyggande arbetsmiljöarbete är extremt lönsamt i ett samhällsperspektiv. De som har minst tillgång till företagshälsovård är de grupper som behöver det mest. Det gäller exempelvis kvinnor inom handel, transport, fastighetsskötsel, hotell och restaurang.

Samtidigt kommer oroande signaler från regeringen vad gäller synen på Arbetsmiljölagen. Regeringens utredning om effektivare sanktioner vill att arbetsmiljölagen ska liberaliseras genom att minska antalet direkt straffbara regler, och möjligheten att hota med åtal. Det är mycket oroande. LO:s uppfattning är att Arbetsmiljölagens system för påföljder ska vara tydligt, rättssäkert och snabbt. Det ska kosta för den som bryter mot reglerna.

Ett självklart mål borde vara att alla har en arbetsmiljö som ger utveckling i arbetet och kan avsluta ett långt yrkesverksamt liv med bibehållen fysisk och psykisk hälsa. I detta ingår självklart ett förebyggande arbete med en nollvision för dödsolyckor, arbetsskador och arbetssjukdomar. För att detta ska bli möjligt krävs en upprustning av vårt nationella arbetsmiljöarbete. Det återstår nu att se om regeringen tar till sig våra förslag – eller om den ska fortsätta att försvaga och försvåra arbetet för en god arbetsmiljö.

Ulla Lindqvist, vice ordförande LO